Z vedení Aircraft Industries odešli všichni Rusové, představenstva povede Hon z Omnipolu

Výroba letounů L 410

Výroba letounů L 410 Zdroj: Aircraft Industries

Novým předsedou představenstva kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries se stal dlouholetý manažer Omnipolu Michal Hon. Z představenstva i dozorčí rady odešli ruští zástupci, napsal server Seznamzprávy.cz. Výměna souvisí s dubnovým převzetím Aircraft Industries Omnipolem, který firmu koupil od ruského majitele, vypořádání transakce je tím dokončené.

Změna v orgánech kunovické firmy, která zaměstnává téměř tisíclidí a vyrábí letouny L 410, nastaly v úterý 24. května. Do té doby bylo představenstvo a dozorčí rada s výjimkou jednoho člověka obsazené Rusy.

To, že změny od oznámení koupě trvaly zhruba měsíc, podle serveru v letecké branži vyvolávalo spekulace, jestli není prodej jen kamufláží s cílem vyhnout se protiruským sankcím a hrozbě zmrazení majetku. Do dubna byla akcionářem Aircraft Industries ruská firma Ostov.

Omnipol, vlastněný podnikatelem Richardem Hávou a jeho dvěma syny, nyní ujišťuje, že návrat do českých rukou je myšlen zcela seriózně, jen některé úkony zabraly více času. „Nutné právní kroky, které probíhaly po podpisu dohody, zaberou vždy nějakou dobu. Takzvaný closing už proběhl, transakce je dokončena," řekla mluvčí Omnipolu Marika Přinosilová. Na postu generální ředitelky kunovického výrobce letadel se nic nezmění, i nadále jí zůstane manažerka Ilona Plšková. Ta je nově i v představenstvu. Podle mluvčí není důvod ke změně.

I když je platební styk s Ruskem kvůli jeho invazi na Ukrajinu omezen, podle serveru se podařilo vyřešit i finanční vypořádání. „Bankovní styk je omezen pouze částečně. Žádná ze stran přitom není na sankčních seznamech," uvedla Přinosilová. Kupní cenu Omnipol nezveřejnil.