Zásah ČNB se projevil, výrobní inflace poposkočila vzhůru

Příprava turbíny (foto Škoda Power)

Příprava turbíny (foto Škoda Power) Zdroj: Skoda Power

Měnová intervence České národní banky se už statisticky dokázáno projevila v prvovýrobě. Ceny průmyslových výrobců podle údajů ČSÚ v listopadu meziročně vzrostly o 0,7 procenta, meziměsíčně byly vyšší o 0,8 procenta. Analytici to přisuzují právě zásahu centrální banky.

„Trh čekal meziměsíční růst jen o 0,1 procenta, my o 0,2 procenta. Za takto prudkým nárůstem pravděpodobně stojí oslabení koruny vyvolané ČNB, což zvýšilo dovozové ceny. Takovýto šok se projeví nejprve právě v cenách výrobců a až se zpožděním ve spotřebitelských cenách,“ okomentoval čísla analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Stejně hodnotí situaci samotný ČSÚ. „Z důvodu oslabení koruny proti euru ve výši 4,7 procenta vzrostly zejména ceny produktů, které se do značné míry v euru obchodují,“ zdůraznili statistici.

Zvýšily se tak ceny dopravních prostředků, především dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Ceny samotných motorových vozidel zůstaly stejné. Meziročně se výrobní inflace zvýšila na 0,7 procenta z rovné nuly v říjnu.

Připomeňme, že listopadová měnová intervence centrální banky poslala kurz tuzemské měny na 27 korun za euro.

„Náš model počítá s tím, že index cen výrobců bude postupně akcelerovat. Nejvýraznější bude nárůst cen ve druhém kvartále, kdy už bude ekonomika ožívat. Zatímco v roce 2013 bude činit průměrný nárůst cen v průmyslu 0,8 procenta, v roce 2014 to bude 1,6 procenta,“ předpovídá další vývoj hlavní analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Meziroční změny v cenách průmyslových výrobců

Meziroční vývoj cen v průmyslu do 11-2013Meziroční vývoj cen v průmyslu do 11-2013 | CSUZdroj:ČSÚ

Zemědělství dolů, stavebnictví stagnuje

U zemědělských výrobců se však naopak ceny meziměsíčně zvýšily o 2,9 procenta. Podražily brambory, vejce, mléko, olejniny a drůbež, naopak zlevnila čerstvá zelenina a jatečná prasata.

Na meziroční více než pětiprocentní pokles měla vliv rostlinná výroba snížením cen o 11,8 procenta, z něhož však zcela bezkonkurenčně podražením o 63 procent vybočují brambory. V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 5,9 procenta.

Ceny stavebních prací se meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta. V tržních službách v podnikatelské sféře ceny zůstaly na stejné úrovni jako v říjnu.

Co se struktury týče, tak rostla většina položek, zejména pak ceny dopravních prostředků a kovů. Meziročně se výrobní inflace zvýšila na 0,7 % z 0,0 % v říjnu.

Petr Dufek: Průmysl jede, vše ostatní kulhá