Zátah na sluneční elektrárny přibrzdil správní soud

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Dvě ze solárních elektráren, kterým krajský soud v Brně zrušil licence, mohou vyrábět elektřinu dál. Minulý týden Nejvyšší správní soud přiznal odkladný účinek kasační stížnosti majitelů solární elektrárny FVE Tuchlovice III. Dokud správní soudci o stížnosti nerozhodnou, bude elektrárna vyrábět a pobírat podporu. Ve stejné situaci je také elektrárna Aneta Sun, která patří do skupiny Z–Group Zdeňka Zemka. Té Nejvyšší správní soud odložil platnost krajského rozsudku už v červnu.

Minulý týden správní soud také potvrdil platnost licence elektrárny Horní Libchava 1, když zamítl kasační stížnost nejvyššího státního zástupce proti rozhodnutí brněnského soudu. Ten žalobu na odnětí licence už dříve zamítl.

U tuchlovické elektrárny nyní bude Nejvyšší správní soud posuzovat, jestli bylo nutné licenci zrušit jen kvůli tomu, že v roce 2010 její majitelé nedoložili maturitní vysvědčení odpovědné osoby. Investoři, kteří za elektrárnou stojí, věří, že si licenci obhájí, protože se podle vlastních slov nedopustili žádného protiprávního jednání.

Nesrovnalosti v parcelách

Zemkově elektrárně brněnský soud licenci zrušil především kvůli nesrovnalostem v parcelách, na kterých výrobna stojí. „Šlo o administrativní pochybení u čísel parcel, z nichž všechny jsou a byly v našem vlastnictví. Bylo potřeba je rozdělit, abychom je mohli dát do zástavy různým bankám, jež financovaly různé elektrárny, které na nich stály,“ říká mluvčí Zemkova holdingu Miroslav Slaný.

Licenční řízení pokračuje

Krajský soud v Brně zatím rozhodl v osmnácti z 22 žalob, které podal nejvyšší státní zástupce proti udělením licencí Energetickým regulačním úřadem. V osmi případech licenci zrušil. „Licenční řízení pokračuje a ERÚ musí o udělení licence znovu rozhodnout s datem platnosti v letošním roce,“ popisuje mluvčí úřadu Jiří Chvojka postup u šesti licencí, kde neběží odklad účinku soudního rozhodnutí.

Do získání nových licencí nesmí těchto šest elektráren vyrábět. Podle zjištění Státní energetické inspekce je výplata podpory v souvislosti s rozhodnutími Krajského soudu v Brně postupně pozastavována již od poloviny roku 2014.