Zdražování elektřiny podpořilo zisk ČEZ. Vzrostl téměř o polovinu

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Rozdělení energetické společnosti ČEZ kvůli výstavbě nového jaderného bloku je hloupost, řekl Tomáš Hüner
Rozdělení energetické společnosti ČEZ kvůli výstavbě nového jaderného bloku je hloupost, řekl Tomáš Hüner
3
Fotogalerie

Energetická společnost ČEZ zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 45 procent na 11,2 miliardy korun. Důvodem jsou především vyšší prodejní ceny elektřiny a zisk z obchodování s komoditami. Tržby se zvýšily o 13,8 miliardy na 100 miliard korun. Výsledky mírně překonaly odhady analytiků. Akcie firmy tak na pražské burze zahájily obchodování růstem o 1,5 procenta. 

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl v pololetí o 19 procent na 32,1 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy pak dosáhl 12 miliard korun. „Navzdory snížení očekávané výroby elektřiny potvrzujeme naše ambice na úrovni hospodářských výsledků za celý letošní rok,“ uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák. Firma očekává provozní zisk EBITDA ve výši 57 až 59 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 17 až 19 miliard.

"Po třech kvartálech často interval odhadovaného zisku někam posouváme, nebo zúžíme třeba už jenom na rozpětí jedné miliardy. Teď na to ještě není doba, máme za sebou i před sebou půl roku," dodal Novák.

Hospodářské výsledky energetické společnosti ČEZ porostou pak podle Nováka i v roce 2020. V rozhovoru pro ČTK pak zopakoval, že za pomyslné výsledkové dno považuje společnost loňský rok. 

Analytici hodnotí zveřejněné výsledky příznivě. „Nadále věříme, že ČEZ je schopen vygenerovat očištěný čistý zisk za celý rok na horní hranici vymezeného cíle. Cena akcií by mohla reagovat růstem,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. To se také v prvních hodinách po otevření burzy dělo. 

Za prvních šest měsíců letošního roku se výroba elektřiny z tradičních zdrojů zvýšila o čtyři procenta na 30,8 terawatthodiny (TWh). Jaderné zdroje vyrobily o 0,3 TWh více. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren dosáhla 1,2 terawatthodiny, což je meziroční nárůst o 19 procent.

Frayer upozornil, že vzhledem k delším odstávkám v Dukovanech očekává firma nižší letošní výrobu jaderných elektráren o 0,6 TWh na úrovni 30,6 TWh. Klesnout by měla i výroba uhelných elektráren. Celková výroba by měla dosáhnout 66,9 TWh. „ČEZ nadále zajišťuje svoje prodeje pro budoucí roky za vyšší a vyšší ceny, což se promítá do nárůstu budoucích realizovaných cen a naznačuje pokračující růst ziskovosti v dalších letech,“ dodal Frayer.

ČEZ do konce června investoval 11,6 miliardy korun do dlouhodobého majetku, z toho 4,4 miliardy korun šlo do distribuční sítě v ČR. Meziročně vzrostly hlavně investice do tradičních výrobních zdrojů, šlo zejména o nákup jaderného paliva, ekologická opatření v elektrárně Mělník a výstavbu horkovodu z Temelína do Českých Budějovic.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce stoupla o 0,3 procenta, po klimatickém a kalendářním očištění byl růst 0,8 procenta.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.