Tradeři ČEZ vstupují na nové trhy, zkouší Francii, Itálii nebo Skandinávii

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Elektřina
2
Fotogalerie

Energetická skupina ČEZ rozšiřuje svoje obchodování s komoditami do dalších států. Produkty spojené s elektřinou firma již obchoduje na velkoobchodním trhu v převážné části Evropy, nyní však obchodníci společnosti (tzv. tradeři) rozšiřují také trhy, na kterých obchodují se zemním plynem, enviromentálními certifikáty a souvisejícími finančními náklady, sdělil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Připomněl, že v loňském roce vydělala firma na spekulativním obchodování rekordní tři miliardy korun, o miliardu více než v roce 2017.

Tradingové oddělení ČEZ začalo podle mluvčího v rámci obchodování na vlastní účet (takzvaný proprietary trading) nedávno obchodovat plyn s fyzickým vypořádáním například ve Francii, v Itálii, Belgii, Maďarsku nebo v Dánsku. Obchodovat elektřinu s finančním vypořádáním začal pak trading firmy na skandinávských trzích.

Fyzickým vypořádáním se rozumí dodávka komodity, například plynu, v daném období. U finančního vypořádání k dodávce komodity nedochází, uskutečňuje se pouze finanční vyrovnání mezi subjekty. Trading ČEZ nemá až na výjimky v jednotlivých státech pobočky nebo fyzické zaměstnance.

„Naší strategií je počet trhů a produktů organicky rozšiřovat a expandovat na nová teritoria. Vstup na nový trh se uskutečňuje většinou velice přirozeně. Když začneme obchodovat v jedné zemi, je pro úspěch nutné poznat fungování trhu i v okolí. Jakmile okolní země důkladně poznáme, můžeme uvažovat o další expanzi,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

Dalšími trhy, kam chce ČEZ vstoupit s produkty s takzvaným fyzickým vypořádáním, jsou skandinávské státy. „Loni jsme založili kancelář v Litvě a začali obchodovat Pobaltí, což je naše předpolí k plnému vstupu do Skandinávie,“ doplnil ředitel tradingového oddělení ČEZ Luděk Horn.

Trading vykonává podle Gazdíka v ČEZ nejrůznější funkce - zejména umisťuje na trh elektřinu vyrobenou firmou, vedle toho také obchoduje na vlastní účet za účelem dosažení zisku nebo provádí takzvaný aktivní dispečink (tj. optimalizaci nasazování zdrojů ČEZ krátce před dodávkou).

V útvaru čítajícím téměř 130 zaměstnanců pracují kromě samotných traderů i analytici, meteorologové a pracovníci podpůrných útvarů. Trading tvoří mezinárodní kolektiv složený vedle Čechů a Slováků i z občanů francouzské, italské, litevské, maďarské, norské, polské, rumunské, ruské a ukrajinské národnosti. Loni tradeři ČEZ uskutečnili více než 450 tisíc transakcí a zobchodovali přes 800 terawatthodin (TWh) elektřiny a 600 TWh plynu.

Elektřinu i plyn s fyzickou dodávkou obchoduje trading ČEZ v Belgii, Bulharsku, Česku, Francii, Itálii, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku a na Slovensku, elektřinu s fyzickou dodávkou pak ještě v Chorvatsku, Řecku, Slovinsku, Srbsku a Švýcarsku. Elektřinu s finančním vypořádáním firma obchoduje v Dánsku, Estonsku, Finsku, Litvě, Lotyšsku, Norsku, Španělsku a Švédsku. V Dánsku a Velké Británii obchoduje ČEZ plyn s fyzickou dodávkou.