Zdrojem české energie se má stát jádro, Mládek podepsal koncepci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Státní energetické koncepce míří na vládu, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už materiál podepsal. Koncepce obsahuje šest základních variant dlouhodobého vývoje české energetiky do roku 2040, nejpravděpodobnější vývoj je obsažen ve variantě nazvané optimalizovaný scénář. Ta mimo jiné předpokládá, že primárním energetickým zdrojem by se mělo stát jádro, následované zemním plynem a ropou.

Mládek již dříve řekl, že stát nechce variantu plynovou, tedy přechod primárně na plynové elektrárny, ani variantu, která sází na obnovitelné zdroje. Uvedl, že vláda chce naopak prosazovat využití jaderných a uhelných zdrojů.

V současné době je největším primárním zdrojem energie v Česku hnědé uhlí. Primární zdroje energie jsou takové zdroje, které neprošly žádnou lidmi provedenou přeměnou. Za primární zdroj energie proto často není považováno jaderné palivo, ale až teplo, které je vyrobeno v jaderném reaktoru.

„Nacházíme se v době, kdy se budeme muset rozhodnout, jestli má být budoucnost energetického sektoru určovaná vnějšími okolnostmi, nebo jestli ji budeme schopni spoluvytvářet,“ řekl Šolc. Podle něj ministerstvo věří, že se bude vláda koncepcí zabývat ještě letos. Je i určitá šance, že by ji mohla do Nového roku schválit, dodal Šolc.

Primární energetické zdroje energie v ČR (v procentech)
20122040
Černé uhlí 10 7
Zemní plyn 15 22
Průmyslové a komunální odpady 1 1
Jádro 17 28
Hnědé uhlí 28 8
Ropa 19 17
Obnovitelné zdroje 7 16

Zdroj: Doplňující analytický materiál k ASEK
2012 - předběžný údaj podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA)
2040 - optimalizovaný scénář Státní energetické koncepce