Zelená energie místo ropy: Saúdové staví obří solární zdroj

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Fotovoltaika s instalovaným výkonem tři sta megawattů vyjde tři sta milionů dolarů. Rijád doufá i v to, že projekt podpoří tamní kulhající ekonomiku.

Jeden z prvních projektů na přeměnu energie ze slunce v Saúdské Arábii postaví saúdské konsorcium ACWA Power, které ve středu podepsalo smlouvu. V tendru porazilo japonskou firmu Marubeni. Solární elektrárna vznikne v Sakace na severu země. Má začít fungovat už v roce 2019 a zajistit elektřinu pro čtyřicet tisíc domácností.

Rijád dal podmínku, podle níž třicet procent nákladů musí zajistit tuzemští dodavatelé, a od stavby si slibuje vytvoření pracovních míst. „Budování fotovoltaického projektu dá práci více než čtyřem stovkám lidí,“ uvedl saúdskoarabský ministr pro energetiku Chálid Fálih podle webu PV magazine.

Solární elektrárna je součástí dlouhodobých plánů Saúdské Arábie zvýšit v energetickém mixu podíl zelené energie, která teď tvoří jen zlomek. Ropná velmoc chce do roku 2023 vyrábět více než deset procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Do konce roku pak Rijád plánuje investovat sedm miliard dolarů do výstavby jedné větrné a  sedmi solárních elektráren.

Záměr je podle analytičky společnosti Bloomberg New Energy Finance Jenny Chasové logický vzhledem k výhodné zeměpisné poloze země. Díky ní jsou ceny elektřiny vyrobené ze slunce a větru nižší než té vygenerované fosilními palivy. „Podívejte se na ceny. Proto to dělají,“ uzavřela Chasová pro list The New York Times.