Saúdská Arábie zabaví majetek tamějších prominentů za více než 100 miliard dolarů

Saudský korunní princ Muhammad bin Salmán

Saudský korunní princ Muhammad bin Salmán Zdroj: Reuters

Saudský korunní princ Muhammad bin Salmán
Saudský korunní princ Muhammad bin Salmán
Saudský korunní princ Muhammad bin Salmán
4
Fotogalerie

Saúdská vláda se chystá zabavit majetek za více než 100 miliard dolarů. Hromadná konfiskace navazuje na vlnu zatýkání z konce minulého roku, které se nezastavilo ani před členy vládnoucího rodu.

Desítky finančníků, politiků, ale i členové vládnoucí rodiny byli loni zadrženi kvůli podezření z korupce. Kauza letos pokračuje zabavením miliardového majetku. Podle prokurátora celková výše přesahuje 400 miliard rialů, které jsou uloženy v různých aktivech. Informovala o tom agentura Reuters.

Pokud vláda opravdu prostředky získá, chce jimi vyřešit finanční potíže způsobené nízkými cenami ropy. Deficit rozpočtu je v letošním roce plánován na 195 miliard rialů.

Protikorupční tažení je považováno za politické vítězství saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. Mezi zadrženými se totiž objevil i jeho možný konkurent v zápasu o nástupnictví princ Mutab bin Abdalláh, který se zdá být dalším z odstavených následníků.

Zadržen byl i nejbohatší Arab a majitel Kingdom Holding Valíd bin Talál, který investoval mimo jiné do Twitteru, Citigroup nebo Applu. Podle dostupných informací byl propuštěn o uplynulém víkendu.

Korunní princ Bin Salmán, který je rovněž ministrem obrany, na konci minulého roku založil příslušný výbor s rozsáhlými pravomocemi. Ten má monarchii zbavit korupce. Kritici tvrdí, že prioritním cílem je odstranění mocenské konkurence bin Salmána a pojistka jeho nástupnictví.