Zeman chce nový tendr na Temelín a návrat Arevy. Prý to sníží cenu

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Prezident Miloš Zeman je pro vypsání nového tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. A vrátit by se do něj měla francouzská společnost Areva. Zeman to zdůvodnil tím, že by to mohlo snížit cenu zakázky.

„Podpořím dostavbu Temelína a také rozumné konkurenční prostředí. Začlenění Arevy do výběrového řízení by prospělo ke kvalitě a ceně dostavby dvou bloků Temelína,“ uvedl Zeman při návštěvě Jihočeského kraje.

Současný vyhlášený tendr, kterého se po vyřazení Arevy účastní už jen americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200, by měl podle něj skončit bez vítěze a následovalo by pak nové řízení. „Když soutěží tři, tak máte vždy jistotu, že srazíte cenu o pět procent dolů oproti tomu, když soutěží dva. Já si myslím, že novým tendrem se ztratí jen pár měsíců. Navíc Areva je významný hráč na mezinárodním trhu,“ řekl prezident.

Arevu předloni v říjnu z tendru vyřadil ČEZ s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil. „Areva dala projekt, který neobsahoval takové detaily, jako je cena a harmonogram. S tím musíte každého účastníka tendru vyhodit,“ řekl dnes Zeman.

Nové bloky mají najet do 14 let

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž agentuře ČTK v reakci sdělil, že ČEZ neměl a nemá radost z vyřazení Arevy, protože konkurence tří firem je pro investora lepší, ale zákon upravující veřejné zakázky je striktní.

Ministerstvo průmyslu se k návrhu prezidenta staví opatrně. Podle vyjádření pro server E15.cz není v jeho pravomoci posuzovat cenu dostavby, nicméně v každém případě by opakování tendru znamenalo prodloužení příprav.

„Z pohledu MPO a výhledu energetické bilance je nezbytné, aby zhruba 2500 MW nového výkonu bylo ve stabilním provozu před rokem 2030, tedy s nájezdem okolo roku 2028. V tomto časovém horizontu je vybudování nových kapacit pro ČR potřebné,“ uvedl pro e15.cz mluvčí ministerstva Miroslav Kynčl.

Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise. Veřejnou zakázku na dostavbu Temelína vyhlásil ČEZ v srpnu 2009 za vlády úřednického kabinetu Jana Fischera.

Dostavba zdvojnásobí výkon elektrárny
Dva nové bloky temelínské elektrárny by měly více než zdvojnásobit její výkon, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat loni na podzim. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014 nebo až v roce 2015.

O vyřazení Arevy z tendru se zajímá i Evropská komise. Česká strana jí předala loni v prosinci část podkladů, o které žádala. Areva si po svém vyloučení z tendru stěžovala u komise, která v EU dohlíží na pravidla hospodářské soutěže. Komise pro to, aby mohla o stížnosti rozhodnout, chce znát kritéria, podle nichž Česko Arevu ze zakázky vyřadilo.

Jiří Šťastný: Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí