Zeman: Pokud Bakala nedělal rezervy, lze pochybovat o jeho schopnostech

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Podnikatel Zdeněk Bakala by měl v brzké době říci, zda si v době, kdy mu důl Paskov a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy, míní prezident Miloš Zeman. V Bruselu dnes řekl, že pokud to Bakala nedělal, lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech.

Zeman tak reagoval na situaci kolem OKD, jejíž mateřská společnost NWR se rozhodla uzavřít prodělečný důl Paskov, v němž pracuje tři tisíce lidí. Dvě třetiny NWR, která sídlí v Holandsku, patří skupině BXR. Tu vlastní zhruba z poloviny právě miliardář Zdeněk Bakala. Vláda uvažuje o finanční pomoci dolům.

„Já sám se domnívám, že skutečně schopný podnikatel v době, kdy důl Paskov a další jeho podniky vytváří zisky, si nechává něco na horší časy a vytváří si tedy takzvaný rezervní fond,“ prohlásil Zeman.

Záleží prý nyní na Bakalovi, zda v brzké době sdělí, zda si takový fond vytvořil, či ne. „Pokud si ho nevytvořil, tak lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech,“ uzavřel prezident.

NWR v úterý oznámila, že důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Představitelé OKD prohlásili, že pokud společnost ponese související náklady sama, zavře důl k 31. prosinci 2014. Pokud by těžbu dotoval stát, a v této souvislosti se hovoří o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, mohl by prý důl fungovat do roku 2018.

Pokud by byla podobná pomoc státu zvažována, musela by Praha prokázat, že otázka státní pomoci i problematika životního prostředí jsou v souladu s evropským právem, poznamenala dnes mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová. Projekt velkého finančního rozsahu, přesahující 50 milionů eur (tedy asi 1,3 miliardy korun), by navíc musel být schvalován v samostatné proceduře.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 18. 9. 2013.Graf 18. 9. 2013. | vagaday@mf.cz