Zemětřesení v Boeingu: kvůli nákladům zruší čtyři tisíce míst

Výroba Boeingu 747-8

Výroba Boeingu 747-8 Zdroj: Boeing

Americký výrobce letadel Boeing zruší do poloviny letošního roku zhruba čtyři tisíce pracovních míst v divizi komerčních letadel, tedy přibližně 2,5 procenta své celkové pracovní síly. S odvoláním na mluvčího firmy o tom dnes informovala agentura Reuters. Podnik tak chce omezit náklady.

Zhruba 1600 pracovních míst zanikne prostřednictvím dobrovolného odchodu ze zaměstnání. Zbylá místa podnik zruší tím, že nechá volné pracovní pozice neobsazené, uvedl mluvčí Doug Alder.

Firma si podle něj žádný cíl pro snižování pracovní síly nestanovila. „Čím více dokážeme kontrolovat náklady jako celek, tím menší dopad bude na zaměstnanost,“ uvedl také Alder.

Boeing loni počtvrté za sebou obhájil pozici největšího výrobce a dodavatele letounů na světě. Počet dodávek hotových strojů loni zvýšil o pět procent na odvětvový rekord 762 letounů. V nových zakázkách jej ale předstihl jeho evropský konkurent Airbus.
Skupina Boeing k letošnímu 25. únoru zaměstnávala více než 159 tisíc lidí, uvádí firma na svém [http://www.boeing.com/|webu]].