Zetor chystá energetické úspory, vydá miliony na parní zdroj

Zetor Crystal

Zetor Crystal Zdroj: ctk

Po oživení výroby a návratu na ztracené tržní pozice chystá největší český výrobce traktorů Zetor investici do vylepšení svého hospodaření s energiemi. Ve svém brněnském závodě chce za několik milionů korun postavit parní zdroj.

„Zetor se věnuje energetické politice a přehlédnutelná není ani úspora finančních prostředků vynakládaných na energetické zdroje. Ztráty na současném parovodním potrubí jsou ve strojírnách neadekvátní, proto je na stole výstavba nového moderního parního zdroje,“ uvedl mluvčí firmy Alexandr Kuchař. Investice by podle něj měla návratnost, která je běžná v projektech obdobného rozsahu a charakteru.

Zetor se po propadu do ztráty v letech 2008 a 2009 a propouštění způsobeném tehdejší globální krizí vrátil v posledních letech zpět na své pozice. Předloni prodal téměř 4200 traktorů a tržby dosáhly 3,6 miliardy korun. To je meziročně o pět procent méně. Čistý zisk pak klesl o pětinu na 225 milionů. Podíl tradičního producenta traktorů na českém trhu byl ale podle výroční zprávy za rok 2014 nejlepší za posledních šest let a stal se opět tuzemskou jedničkou.

V posledních letech Zetor investoval například do nových prostor technického úseku, který se podílí na vývoji nových produktů, i do samotných nových modelů. Loni začal spolupracovat na podobě svých strojů se slavnou italskou designérskou společností Pininfarina, která se bude podílet na nové a sportovnější podobě všech modelů Zetor. Jejich počet by přitom v budoucnu měl stoupnout z nynějších čtyř na šest.