Zetor nepatří do minulosti, loni skončil v zisku

Zetor Maxterra

Zetor Maxterra Zdroj: zetor

Zetor Antar
Zetor, Proxima Plus I.
Zetor, Forterra I.
Zetor, traktory
Zetor, traktory
11
Fotogalerie

Výrobce traktorů Zetor tractors byl loni v zisku, firma se ale při prodeji potýkala s pokračující recesí na trhu. Evropský traktorový trh prochází hlubší krizí, než která panovala v době hospodářské krize na přelomu let 2009 a 2010. Konečné výsledky hospodaření firma zveřejní až po auditu. Plánovala ale, že v roce 2016 vyrobí 4005 traktorů. Tržby chtěla zvýšit na 4,1 miliardy korun. Předloni vydělala 119 milionů po zdanění.

"Hospodaření společnosti kopírovalo v uplynulých letech vývoj prodejů zemědělských strojů. Tento segment zaznamenal právě v roce 2013 svůj dosavadní vrchol v rámci celkových prodejů a od té doby se nachází v recesi, která se projevuje v poklesu celkových objemů prodejů," uvedl Krejčíř. Tento trend se podle něj promítá logicky i do výsledků společnosti ZETOR TRACTORS a.s.

"I přes klesající objemy prodejů se nám daří udržovat pozice na jednotlivých trzích a v některých oblastech dokonce posilovat, v loňském roce tomu tak bylo v Německu, Litvě, Slovensku a jinde," uvedl Krejčíř.

Firma v posledních šesti letech zvyšuje investice do výzkumu. "I nadále usilujeme o rozšiřování produktového portfolia, posilování pozic na západních trzích a využití potenciálu trhů nových," uvedl Krejčíř.

Firma plánuje rozšíření současných čtyř modelových řad na šest. Na veletrhu Techagro v Brně loni představila prototyp tříválcového traktoru o výkonu 49 koní, který se v budoucnu stane základem páté, nejmenší modelové řady traktorů značky. Pátou modelovou řadu by měl mít Zetor už letos.

Svoje hospodářské plány Zetor tradičně nekomentuje. V polovině loňského roku ale společnost uvedla, že chce zvýšit prodej traktorů na víc než 4000 kusů, konkrétně 4005. Předloni jich firma prodala 3773, což bylo nejméně od roku 2010. V roce 2015 Zetor vydělal po zdanění 119 milionů korun při tržbách 3,7 miliardy korun.

Video placeholde
zetor • ZETOR