Zetor příští rok představí nový traktor, čeká úspěch v Polsku

Zetor Forterra, pod nějž se nový model zařadí

Zetor Forterra, pod nějž se nový model zařadí Zdroj: Zetor

Zetor začátkem příštího roku zahájí výrobu nového traktoru Major. K výrobě traktorů nižší výkonové řady se firma vrací po sedmi letech. Novinka navazuje na stejnojmenný model, který byl v minulosti jedním z nejúspěšnějších traktorů. Celkem už firma za dobu své existence uvedla na trh 1,2 milionu traktorů.

Cenu traktoru firma neuvedla. Bude nižší než u traktoru řady Proxima. Cena za Major bude známá v prosinci. Zetor také pracuje na novém traktoru v největší výkonové řadě s názvem Maxterra.

„Nový Major je určený pro rodinné farmy. V Česku, na Slovensku nebo Polsku,“ uvedl marketingový manažer Zetoru Luděk Buchta. Uvedl, že v Polsku je nejmenší průměrná velikost farem. Tamní trh patří pro brněnský Zetor dlouhodobě k nejdůležitějším.

Zetor chce příští rok prodat asi 1000 traktorů nové modelové řady, což je přibližně 18 procent plánované celkové produkce roku 2013. Firma aktuálně eviduje objednávku na 77 těchto traktorů v lednu 2013. Konstrukční práce na novém modelu Zetor zahájil loni na podzim. Většina produkce má jít na export. Česko a Slovensko tvoří asi pětinu odbytu firmy.

Zetor traktor pod názvem Major vyráběl do roku 2006. Důvodem byla restrukturalizace výrobního programu společnosti, z nějž vypadly modely nižší výkonové řady. Původní traktor značky Major byl poháněný čtyřválcovými motory od 59 do 84 koní. Byl k dispozici jak ve verzi s pohonem dvou kol, tak s pohonem čtyř kol s bezpečnostní kabinou nebo bez ní. Nový Major bude firma zpočátku vyrábět s náhonem na čtyři kola.

Firma dlouhodobě pracuje na novém traktoru v největší výkonové řadě s názvem Maxterra. „U traktorů s výkonem kolem 200 koní půjde jen o kusový prodej,“ uvedl výrobní ředitel Zetoru Marián Lipovský. Maxterra se veřejnosti představí za rok na podzim, ve výrobě by měla být od roku 2014.

Zetor Tractors letos za první tři čtvrtletí více než zdvojnásobil zisk před zdaněním na 216 milionů korun. Za růstem je vyšší počet prodaných těžších traktorů. Firma očekává, že konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním za účetní období roku 2012 přesáhne hodnotu 250 milionů korun. V příštím roce chce přijmout podle výrobního ředitele Mariána Lipovského asi 150 až 200 lidí. Zetor nyní zaměstnává 950 lidí, z toho 90 agenturních zaměstnanců. Letos nabral asi 100 lidí.