Zetor se snaží prorazit v Indii, založil tam pobočku

Zetor Forterra HD

Zetor Forterra HD Zdroj: Zetor

Český výrobce traktorů Zetor Tractors usiluje o návrat na indický trh, který v minulosti patřil mezi jeho významná exportní teritoria. V současnosti však podnik do Indie nic nevyváží, což ale hodlá změnit. V zemi proto před necelým měsícem založil dceřinou společnost Zetor India.

Nová pobočka se sídlem v Chandigarhu na severu země vznikla v první polovině září. Její český zaměstnanec tam podle šéfky korporátní komunikace Zetoru Margaréty Víghové mapuje trh. „V Indii nyní působí náš zástupce, který prověřuje případné příležitosti na tomto trhu,“ potvrdila pro E15.cz.

Podle Víghové se Zetor zúčastnil už výstavy zemědělské techniky Eima Agrimach, která se v indickém Dillí konala loni v prosinci, a zhruba za týden bude i na výstavě Darshan Expo. „Monitorujeme situaci a pak se rozhodneme, co dál,“ doplnila ředitelka.

Experti nicméně poukazují na to, že v Indii panuje vysoce konkurenční prostředí s velkým tlakem na cenu. Českou firmu to však neodrazuje. „Indický trh považujeme z hlediska zemědělské techniky za perspektivní,“ vysvětlila Margaréta Víghová.

V Zetoru pracuje přes osm stovek lidí
Zetor Traktors 100procentně vlastní slovenská společnost HTC holding. Výrobní základna traktorů a motorů Zetor je soustředěna do továrny v Brně Líšni. Podnik zaměstnává přes 850 lidí. Loni vyrobil 4635 traktorů a prodal jich 4667, zároveň vykázal tržby ve výši téměř čtyři miliardy korun a čistý zisk 284 milionů. V zahraničí má Zetor vedle Indie pobočky také v USA, Velké Británii, Polsku, Německu a ve Francii. Aktuálně nabízí tři modely – Major, Proxima a Forterra.

Pro brněnský Zetor je export životně důležitý. Například loni podle výroční zprávy vyrobil 4635 traktorů, přičemž 90 procent z nich vyvezl do zahraničí a utržil za ně víc než 3,4 miliardy korun. Oproti tomu příjmy z českého trhu jen mírně přesáhly půl miliardy.

„Mezi nejčastější zahraniční destinace, kam traktory značky Zetor zamířily, patří USA, Velká Británie, Litva, Gruzie, Polsko či Skandinávie,“ uvedla výroční zpráva společnosti za rok 2013.