Zetor ukončil výrobu v Havlíčkově Brodě, o práci přišlo více než 80 lidí

Jeden z nových traktorů Zetoru s názvem Forterra HD.

Jeden z nových traktorů Zetoru s názvem Forterra HD. Zdroj: CTK

V havlíčkobrodském závodě Zetoru skončila minulý měsíc výroba. Z 84 lidí, kteří tam pracovali, se zatím přihlásilo na úřad práce 35. Několik dalších možná ještě přijde. Kvalifikovaní pracovníci by měli najít jiné uplatnění. Vyplývá to z informací společnosti Zetor Tractors v Brně a úřadu práce. O záměru ukončit výrobu v Havlíčkově Brodě firma informovala loni v listopadu.

„K utlumení výroby docházelo postupně, k definitivnímu utlumení došlo v měsíci květen,“ uvedl mluvčí Zetor Tractors Alexandr Kuchař.

Zaměstnancům bylo podle něj nabídnuto odstupné nad rámec zákonných podmínek a poradenství při hledání nového místa. Několik lidí ještě v závodě zajišťuje údržbu. „Otázka budoucího využití závodu ZHB je předmětem jednání,“ uvedl Kuchař.

Konec kvůli větší efektivnosti

Zetor Havlíčkův Brod se podle údajů na podnikových webových stránkách zabýval výrobou skříňových a rotačních dílů, ozubení, hřídelí, vík a dalších dílů pro traktory. Podle loňského prohlášení mateřské firmy vedla k jeho uzavření snaha koncentrovat výrobu do Brna kvůli její větší efektivnosti.

Podle úřadu práce skončili poslední pracovníci v brodském Zetoru, včetně personalistky, na konci května. Všichni zaměstnanci prý přistoupili na návrh firmy a ukončili pracovní poměr dohodou, dostali šest měsíčních platů. Šanci najít jinou práci mají. „Aktuálně je situace na trhu práce celkově příznivější, lze očekávat, že se propuštění pracovníci z firem s kvalifikací na trhu práce uplatní,“ uvedla Jarmila Klejzarová, mluvčí úřadu práce v Jihlavě.

Na Vysočině je nízká nezaměstnanost

Na Havlíčkobrodsku hledalo na konci dubna zaměstnání 4058 lidí. Podíl nezaměstnaných činil 5,6 procenta a z pěti okresů Vysočiny byl druhý nejnižší. Úřad práce na Havlíčkobrodsku evidoval 726 volných pracovních míst, o rok dříve jich v tomto okrese nabízel pouze 373. Vývoj v měsíci květnu úřad zveřejní 8. června.

Havlíčkobrodský závod byl založen v roce 1953, původně byl zaměřen na výrobu pilníků. Během socialismu v něm pracovaly stovky lidí, pak se počty snížily. Na loňské úrovni se zaměstnanost v brodském Zetoru držela posledních několik let.