Zinkovny Signum miliardáře Studénky vydělaly téměř 400 milionů korun

Zinkovna Signum v Hustopečích vyrobila ocelovou konstrukci o hmotnosti 950 tun, která zastřešila londýnské nádraží King’s Cross.

Zinkovna Signum v Hustopečích vyrobila ocelovou konstrukci o hmotnosti 950 tun, která zastřešila londýnské nádraží King’s Cross. Zdroj: Shutterstock

Magazín E15 Premium ohodnotil  majetek Františka Studénky na 6,7 miliardy korun, čímž ho zařadil na 54. pozici mezi českými a slovenskými miliardáři.
Magazín E15 Premium ohodnotil  majetek Františka Studénky na 6,7 miliardy korun, čímž ho zařadil na 54. pozici mezi českými a slovenskými miliardáři.
3
Fotogalerie

Byznysu miliardáře Františka Studénky se v roce 2018 dařilo. Jeho hustopečská skupina Signum výrazně zvýšila konsolidovaný hrubý zisk o dvě třetiny na 392 milionů korun. Společnosti, která například dodala ocelovou konstrukci pro londýnské nádraží King’s Cross, pomohl solidní hospodářský růst v regionu. Ten podle výroční zprávy pozvedl poptávku, čímž tržby meziročně vzrostly ze dvou na 2,4 miliardy korun.

„Skupina hospodařila s provozním ziskem 377 milionů korun, což ukazuje na silné a stabilní postavení na trhu žárového a odstředivého zinkování a výroby ocelových konstrukcí,“ uvedl ve výroční zprávě jednatel společnosti a syn Františka Studénky Marek.

Skupina Signum s médii dlouhodobě nekomunikuje. „K výsledkům nebudeme poskytovat další komentáře,“ napsal na dotaz deníku E15 Marek Studénka.

„Lze předpokládat, že ochlazování ekonomiky pocítí i výrobci průmyslových produktů, které jsou na hospodářské cykly citlivější. To je i případ společnosti Signum. Pokud však tyto firmy budou inovovat, mohou využít poklesu cen na trhu s komoditami a expandovat na nové trhy,“ míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Firma Signum provozuje v Česku šest žárových zinkoven, další tři má na Slovensku a jednu v Chorvatsku. Do skupiny patří i společnost Elektrovod Slovakia, jeden z největších evropských výrobců příhradových ocelových stožárů pro přenosová vedení. Na jaře 2015 Signum v chorvatské Poreči otevřelo jeden z největších jihoevropských akvaparků.

Magazín E15 Premium ohodnotil majetek Františka Studénky na 6,7 miliardy korun, čímž ho zařadil na 54. pozici mezi českými a slovenskými miliardáři.