Zisk BP klesl téměř o pětinu, stále ho ovlivňuje ropná katastrofa

Ropná katastrofa v Mexickém závlivu stále ovlivňuje hospodaření BP

Ropná katastrofa v Mexickém závlivu stále ovlivňuje hospodaření BP Zdroj: profimedia.cz

Britská energetická skupina British Petroleum (BP) hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 5,9 miliardy dolarů (asi 111 miliard), což je meziroční pokles o 18 procent. Firma stále pociťuje dopady havárie v Mexickém zálivu, která se stala před více než dvěma lety, nedařilo se ale ani divizi, která prodává paliva a maziva.

Podnik ve čtvrtletí také těžil méně ropy než před rokem. Z části je to důsledek nutnosti prodat část ropných polí, aby mohla firma zaplatit za škody, které havárie v Mexickém zálivu způsobila. Při havárii zahynulo 11 zaměstnanců a byla znečištěna velká část pobřeží.

Analytici při hodnocení ropných společností často přihlížejí k nákladům na obnovu vrtů. Ty, které se vyčerpají, těžaři musí nahradit novými, pokud chtějí udržet objem těžby. Pokud by se vzaly v úvahu tyto faktory, pak by čistý zisk dosáhl 4,9 miliardy dolarů (asi 92,8 miliardy korun), což je asi o 12 procent méně než před rokem.

Pokud se odhlédne od jednorázových položek, jako je zisk z prodeje části majetku, pak BP vydělala 4,8 miliardy dolarů (asi 90,3 miliardy korun). To je meziroční propad o 13 procent a zároveň horší výsledek, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že zisk dosáhne asi 5,1 miliardy dolarů.

BP je podle tržní hodnoty druhou největší ropnou společností v Evropě. Podnik má v úmyslu prodat v Mexickém zálivu část vrtů, které produkují asi 50 tisíc barelů ropy denně. Objem těžby se proto bude snižovat i ve druhém čtvrtletí, na což akcie firmy reagovaly propadem o více než tři procenta. Později ale ztrátu zmírnily na polovinu.