Zisk Hyundai Motor klesl o 12 procent, i tak překonal odhady

Výroba vozu vozu Hyundai Tucson

Výroba vozu vozu Hyundai Tucson Zdroj: ctk

Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor klesl v prvním čtvrtletí o 12 procent na 1,69 bilionu wonů (35,3 miliardy korun). Byl to pro ni devátý pokles čtvrtletního zisku za sebou. Na výsledku se podepsal slabší prodej v Číně. Největší jihokorejská automobilka tam zaostává za konkurencí, která těží z rostoucí obliby sportovně užitkových vozů (SUV) na čínském trhu.

Čistý zisk za první tři měsíce roku překonal odhady analytiků. Ti v průzkumu agentury Reuters počítali s výsledkem 1,46 bilionu wonů. Příjem společnosti se zvýšil o 6,7 procenta na 22,35 bilionu wonů, oznámila firma v dnešním sdělení.

Hyundai je spolu se svou dceřinou společností Kia Motors pátým největším výrobcem aut na světě. Síla Hyundai Motor tkví v menších, úspornějších sedanech. Díky nim se automobilce během světové ekonomické krize dařilo lépe než konkurenci. V posledních letech jí však ránu zasadila rostoucí obliba SUV, které napomáhá i levnější ropa.

Prodej automobilky v období od ledna do března klesl o šest procent na 1,1 milionu vozidel. Na největším automobilovém trhu světa v Číně se odbyt snížil o desetinu. Peking sice snížil daň na nákup malých aut, čínští konkurenti jako automobilka Great Wall Motor ale přišli s nabídkou levnějších SUV.

Prodej automobilce ale klesal i na jiných rozvíjejících se trzích, například v Brazílii nebo v Rusku. Snížil se i vývoz z továren v Jižní Koreji. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Loni zde automobilka vyrobila 342.200 osobních aut, což bylo o 11,3 procenta více než v roce 2014.