Zisk rakouské ropné firmy OMV se loni propadl o dvě třetiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: OMV

Čistý zisk rakouské ropné a plynárenské skupiny OMV se v loňském roce propadl o dvě třetiny na 613 milionů eur (necelých 17 miliard korun). Firma se podobně jako konkurenti potýká s negativními důsledky prudkého poklesu cen ropy.

Celkové tržby společnosti se v loňském roce snížily o 15 procent na necelých 36 miliard eur a zisk před zdaněním a úroky se propadl téměř o 60 procent na zhruba miliardu eur. Firma se nicméně rozhodla ponechat dividendu na 1,25 eura na akcii. Společnost rovněž oznámila, že v letošním roce plánuje kapitálové výdaje v rozsahu 2,5 až 2,8 miliardy eur. Omezila tak dřívější plán investovat téměř čtyři miliardy eur ročně, napsala agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent se v lednu propadla až na 45,19 dolaru za barel, což byla nejnižší úroveň za téměř šest let. Loni v červnu přitom dosahovala až 115 dolarů za barel. Kvůli poklesu cen ropy se již rozhodla omezit investice řada velkých ropných společností, včetně firem Royal Dutch Shell, Total či BP. Šéf italské energetické firmy Eni Claudio Descalzi v lednu varoval, že kvůli slabým investicím do těžby se může cena ropy v budoucnu zvýšit až na 200 dolarů za barel.