Zisk Rosněfti loni mírně stoupl, podnik výrazně snížil dluh

Rosněft, ropa

Rosněft, ropa Zdroj: rosneft.com

Čistý zisk největší ruské ropné společnosti Rosněfť v loňském roce stoupl o dvě procenta na 355 miliard rublů (124 miliard korun), přestože tržby kvůli propadu cen klesly. Podnik také oznámil výrazné snížení zadluženosti, a zmírnil tak obavy investorů o finanční zdraví společnosti s většinovým podílem státu.

Rosněfť už ve středu uvedla, že její těžba ropy v loňském roce klesla o jedno procento na 202,8 milionu tun (zhruba čtyři miliony barelů denně). Jeden z činitelů firmy sdělil, že v letošním roce podnik čeká zachovaní produkce na loňské úrovni. Tržby společnosti se minulý rok snížily o 6,4 procenta na 5,15 bilionu rublů. Čistý dluh Rosněfti loni klesl o 47 procent na 23,2 miliardy dolarů (551 miliard korun). Rosněft nahromadila vysoký dluh zejména převzetím britsko-ruské společnosti TNK-BP za 55 miliard dolarů a nyní ho umořuje zpětnými odkupy.

Ruské ropné společnosti se od poloviny roku 2014 potýkají s prudkým poklesem světových cen ropy a zasahují je rovněž západní sankce proti Rusku za podíl na ukrajinské krizi. Výnosy z prodeje ropy a zemního plynu tvoří klíčovou součást ruských státních příjmů. Loňskou ziskovost podpořilo omezování nákladů, sdělila Rosněfť. To vyrovnalo dopad poklesu rublových cen ruské ropy o 16 procent. Zisk před zdaněním, splátkou úroků a odpisy vzrostl o 18 procent na 1,25 bilionu rublů při výnosech 5,15 bilionu rublů.

Rosněfť čelí přirozenému snižování výtěžnosti svých zdrojů a hodlá od letoška do roku 2018 zvýšit kapitálové výdaje na bilion rublů ročně. Loni investovala jen zhruba 600 miliard rublů. Podnik se snaží udržet úroveň těžby na svých starých ropných polích na západní Sibiři, která zajišťují kolem dvou třetin celé ruské ropné těžby, uvedla agentura Reuters.