Zisk skupiny PRE loni stoupl na téměř tři miliardy

Pražská energetika

Pražská energetika Zdroj: Profimedia

Skupině Pražská energetika (PRE), která je třetím největším dodavatelem elektřiny v Česku, stoupl loni meziročně zisk po zdanění o 7,6 procenta na téměř tři miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 2,3 procenta na 19,4 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou skupina zveřejnila na svém webu.

"K úspěšným výsledkům přispěl mírný nárůst objemu dodávek ve všech prodejních segmentech. V oblasti elektřiny se objem dodávek podařilo navýšit o 13 gigawatthodin (GWh), v oblasti plynu o 85 GWh. Množství distribuované elektřiny na licencovaném území meziročně vzrostlo o 47 GWh a objem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie se proti předchozímu roku zvýšil o 1,3 GWh," uvedla ve zprávě společnost. Celkem firma loni zákazníkům dodala 5,93 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 337 GWh plynu.

Samotná Pražská energetika a. s. loni meziročně zvýšila čistý zisk o 0,4 procenta na 2,2 miliardy korun. Ze zveřejněné pozvánky na valnou hromadu společnosti, která se uskuteční 20. června, vyplývá, že představenstvo PRE navrhuje akcionářům vyplatit z loňského zisku dividendu zhruba 885 korun za akcii.

Jde o dvojnásobnou výši proti dividendám schváleným v posledních letech. Loni valná hromada dividendu 442 korun na akcii neschválila. Většinový akcionář Pražská energetika Holding se zdržel hlasování. Neuspěly ani protinávrhy drobných akcionářů. Zisk tak zůstal na účtech společnosti.

Kromě schválení dividend a účetních závěrek bude valná hromada schvalovat vyplacení části zisku členům představenstva, dozorčí a závodní rady. Navrhovaných 24,2 milionu Kč nevybočuje z úrovně z minulých let včetně loňska.

PRE má téměř 700.000 odběratelů a zaměstnává asi 1400 lidí. Mezi její základní aktivity patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Plných 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je město Praha. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta.

Mezi dceřiné společnosti skupiny patří PREdistribuce, která je držitelem licence na distribuci elektřiny na území Prahy a Roztok; PREměření, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti měření, eYello CZ, jenž pod značkou Yello Energy působí jako alternativní dodavatel elektřiny a plynu, a nově zřízená společnost PREzákaznická.

Dalšími dceřinými firmami jsou společnost Kormak, která zajišťuje inženýrské, projekční a stavební práce v distribučních sítích, a firma Kormak nemovitosti, která spravuje nemovitý majetek. Skupina PRE provozuje i mobilního operátora PREmobil.