ZKL investuje 200 milionů do inovace ložisek pro železnici

Výrobna ložisek v ZKL - ilustrační foto

Výrobna ložisek v ZKL - ilustrační foto Zdroj: CTK

Česká společnost ZKL investuje bezmála 200 milionů korun do výroby inovovaných válečkových ložisek především pro železniční dopravu. Chce si tak posílit postavení na světovém trhu a upevnit pozici největšího výrobce speciálních ložisek ve střední Evropě.

„Železniční průmysl je v globálním měřítku perspektivní obor a z pohledu ZKL jde o posílení výroby v segmentu, kde zaznamenáváme zvýšený zájem o naše výrobky“, říká Oldřich Martínek, výkonný ředitel výrobního závodu ZKL Klášterec nad Ohří.

„Metalurgie jde stále dopředu a díky novým výpočtovým programům, konstrukčnímu 3D software a dalším moderním technologiím můžeme dále optimalizovat konstrukci ložisek. Jednoduše řečeno, zvýšíme užitné vlastnosti ložiska – frekvenci otáčení, minimalizaci třecích ztrát a hlučnosti – a zároveň zvýšíme i životnost výrobku,“ doplňuje Martínek.

Téměř polovina z vlastních zdrojů

Zavedení inovované řady válečkových ložisek v závodu ZKL Klášterec nad Ohří spolkne investice ve výši 184 milionů korun. Podstatnou část, přibližně 87 milionů, přitom koncern plánuje pokrýt z vlastních zdrojů. Část výdajů profinancuje z úvěru a ze schválených dotačních projektů z programu Inovace a Nemovitosti.

„Už v průběhu roku 2015 bychom si v Klášterci nad Ohří chtěli osvojit výrobu včetně aplikací až 47mi typů válečkových ložisek. A do dalších let samozřejmě počítáme s rozšířením sortimentu podle potřeby trhu a přání zákazníků,“ uzavírá Martínek.

Inovovaná řada válečkových ložisek se bude v Klášterci nad Ohří vyrábět v takzvaném provedení „E“. Tedy se zvýšenou únosností s masivní mosaznou klecí. Při plném vytížení výrobní linky se předpokládá vznik 30 nových pracovních míst.

Čtěte také:

ZKL zvýšil tržby a investuje stovky milionů korun

V Indii se pro českého výrobce ložisek ZKL otevírá čtvrtmiliardový trh