Zkrachovalé strojírny Excon koupil nový majitel za 96 milionů

Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové (na snímku) se prodaly za 96 milionů korun.

Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové (na snímku) se prodaly za 96 milionů korun. Zdroj: ctk

Zkrachovalé strojírny Excon Steel v Hradci Králové změnily majitele. Za 96,125 milionu korun si je koupila pražská společnost Steel Manufacturing. Strojírnám zlomily vaz nepovedené kontrakty pro větrné elektrárny v Německu. Odhadní cena podniku byla 195 milionů, minimální cenu však věřitelský výboru nestanovil. Nabídky podalo šest subjektů, jediným kritériem hodnocení byla cena.

Insolvenční správce prodej zhodnotil jako rychlý a úspěšný, věřitelský výbor podle něj nabídnutou cenu akceptoval jako vyhovující. „V podniku jsme nemuseli propouštět. Věřitelé mají reálnou šanci dostat alespoň část svých pohledávek,“ řekl insolvenční správce David Jánošík.

Celková částka získaná z prodeje majetku strojíren podle něj bude záležet na výsledku soudního sporu se společností Senvion v Německu, v němž EXCON Steel požaduje náhradu škody 104,6 milionu korun.

Po úpadci žádá zhruba 190 věřitelů 698 milionů korun. Insolvenční správce upozornil na to, že řada pohledávek byla přihlášena jako takzvaně podmíněných, takže je pravděpodobné, že výsledná suma pohledávek k vypořádání bude nakonec nižší.

Nevydařené kontrakty pro větrné elektrárny

Do problémů se strojírny dostaly loni zejména kvůli nevydařenému kontraktu na výrobu konstrukcí pro větrné elektrárny pro německou firmu. Kvůli neodebrání a neuhrazení téměř poloviny zakázky se EXCON Steel dostala do platební neschopnosti. Náhrada škody se řeší u soudu v Hamburku.

V insolvenci se EXCON Steel ocitla loni v červenci. Soud firmě v srpnu povolil řešit úpadek reorganizací. Firma ale žádný reorganizační plán nepředložila a v lednu sama požádala Městský soud v Praze o prohlášení konkurzu. V únoru správce vyhlásil výběrové řízení na prodej podniku.

Firma byla v minulosti součástí kolosu hradeckých strojíren ZVU, z nichž se vydělila při restrukturalizaci ZVU v roce 1997 pod názvem ZVU Chemie. V roce 1999 ZVU Chemii koupila rakouská Böhler Hochdrucktechnik, v roce 2001 ZVU Chemie zkrachovala. O dva roky později podnik v rámci konkurzu ZVU Chemie koupila pražská inženýrská skupina EXCON.