Zkrachovalý pivovar Eggenberg se musí vystěhovat, hrozí definitivní konec firmy

Pivovar Eggenberg

Pivovar Eggenberg Zdroj: CC BY-SA 3.0: Hu Totya

Pivovar Eggenberg k poslednímu září po pěti letech od prohlášení konkurzu ukončil provoz. Důvodem byly vysoké ztráty. Výroba ale kvůli dlouhodobějším ležákům ještě zcela zastavena nebyla.

Pivovaru navíc hrozí, že bude muset opustit prostory, v nichž sídlí, což by znamenalo definitivní konec firmy a možná i výroby piva, která má v Českém Krumlově čtyřsetletou tradici.

„Výroba ještě pokračuje, ale noví majitelé tlačí na to, abychom se vystěhovali,“ uvedl insolvenční správce pivovaru Štěpán Bláha.

Samotnému pivovaru patří pouze technologie, zatímco budovy v létě odkoupila společnost Centrum Český Krumlov. Ta již správci poslala dopis, v němž na vystěhování trvá.

„Okupováním nemovitosti movitými věcmi Pivovaru Eggenberg vzniká značná škoda. Tuto škodu bude nutné v plném rozsahu kompenzovat,“ uvedl v dopise správci právní zástupce Centra Český Krumlov.

Firma již dříve Lidovým novinám sdělila, že by chtěla pivo dál vařit, neboť je spojená s pardubickým pivovarem Pernštejn. Podle dostupných informací ale ne v podobě průmyslového pivovaru, ale jen minipivovaru.