Průmysl dál roste, v lednu potěšily nové zakázky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průmyslová výroba v lednu pokračovala v růstovém trendu, meziročně vzrostla o 3,2 procenta. V posledním měsíci loňského roku byl růst dvouprocentní. Tradičním tahounem byla výroba motorových vozidel. Příjemně překvapil meziroční růst hodnoty nových zakázek o 14,9 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Průmyslová výroba roste z části i díky vyššímu počtu pracovních dní. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek dvě procenta, růst o 9,8 procenta), výroba elektrických zařízení (příspěvek 0,9 procenta, růst o 17,4 procenta). V mínusu podle očekávání zůstali výrobci kovů, elektřiny, počítačů a elektroniky. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,6 procenta.

Průmyslová produkce

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | CSUZdroj: ČSÚ

„Velmi příznivá jsou především čísla ze zakázkových knih. Zakázky meziročně rostou o 14,9 procenta, přičemž nahoru míří jak zahraniční, tak tuzemské. Prim opět hrají automobilky, které získávají podíl na evropském trhu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Zakázky v průmyslu potvrzují naše očekávání, že na malování superčerných scénářů pro českou ekonomiku je ještě dost času,“ dodal.

„Dosud byly zdrojem růstu průmyslové výroby jen zahraniční zakázky,“ upozornil Václav Franče z Raiffeisenbank. V průmyslu by se tak podle něj mohlo blýskat na lepší časy. „Lze jen doufat, že se nejedná jen o výjimku z řady,“ dodal.

Optimismus brzdí ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Celkové zakázky sice rostly dokonce nejvyšším tempem za poslední rok, slušná lednová čísla však nic nemění na tom, že letošní výkon průmyslu bude ve srovnání s loňským výrazně slabší. Růst produkce zůstává slabý a navíc se opírá pouze o velmi omezený počet průmyslových odvětví,“ uvedl Rožumberský.