Průmysl se vrátil k růstu, tradičně ho táhnou automobily

Motorové centrum Škody Auto

Motorové centrum Škody Auto Zdroj: Skoda Auto

Průmyslová výroba po srpnovém poklesu v září obnovila růst. Nejvíce se na něm podílela výroba automobilů a výroba a prodej energií.

Průmyslová produkce v září meziročně vzrostla o 8,3 procenta po srpnovém poklesu o 5,2 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní průmysl vzrostl o 5,6 procenta. Hodnota nových zakázek se proti loňsku zvýšila o 15 procent.

Podle analytiků se tak potvrzuje, že srpnový propad byl jen jednorázovou záležitostí. „Zářijový výsledek průmyslové výroby vyloučil všechny pochyby o tom, že srpnový propad byl jen výjimkou z řady slušně rostoucí výroby,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Za slabým srpnem stály především dovolené a nikoliv útlum poptávky,“ myslí si i analytik ČSOB Petr Dufek.

„Z celkového růstu tvoří bezmála čtvrtinu právě výroba aut. Meziročně si připsala 11,7 procenta,“ komentoval výsledky průmyslu analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Dařilo se ale i dalším oborům. Rostlo i tradiční strojírenství a například chemický průmysl posílil o 17,7 procenta. Jediným oborem, který se výrazněji propadl, byla výroba léků.

Průmyslu se daří snižovat nezaměstnanost

Podle Dufka mohou průmyslové podniky díky pozitivnímu výhledu nabírat nové zaměstnance a hrají tak hlavní roli při snižování nezaměstnanosti. „Na druhé straně zatím data o mzdách nenaznačují jejich výraznější zrychlování, které se očekávalo od devalvace,“ dodal analytik.

Raiffeisenbank očekává, že růst průmyslové výroby se projeví i v posílení hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí. „Zde čekáme mezikvartální růst o 0,6 procenta, což by představovalo 2,7 procenta meziročně,“ uvedl Brožka.

Průmyslová produkce (meziroční změny)Průmyslová produkce (meziroční změny)Průmyslová produkce (meziroční změny) | CSU