Průmyslová výroba eurozóny meziměsíčně klesla o 0,4 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (CC-BY-SA-2.0-DE)

Průmyslová výroba v eurozóně se v červnu meziměsíčně snížila o 0,4 procenta. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles o pouhých 0,2 procenta. Výrazný propad produkce vykázaly všechny tři největší ekonomiky eurozóny, tedy Německo, Francie a Itálie.

Eurostat nicméně opravil tempo květnového poklesu produkce v eurozóně na 0,2 procenta z původně ohlášených 0,4 procenta. V celé Evropské unii se průmyslová výroba v červnu snížila o 0,2 procenta po květnovém poklesu o 0,1 procenta.

Podle Radomíra Jáče, hlavního ekonoma Generali Investmens CEE, ale není důvod k obavám. „Na jedné straně je pravda, že nejen průmyslová výroba, ale také maloobchodní tržby v eurozóně ve druhém čtvrtletí nezopakovaly silné výsledky z prvních třech měsíců letošního roku. Nicméně v případě průmyslu platí, že průzkumy PMI indikují růst výroby i celkové aktivity v průmyslu eurozóny, podnikové sféře navíc pomůže padající cena ropy,“ uvedl Jáč.

Ekonom přidává i optimistický výhled: „Také spotřebitelé v eurozóně budou profitovat z levnějších cen pohonných hmot, náladě a chování spotřebitelů by mělo pomoci také postupné zlepšování situace na trhu práce. Do dalších měsíců proto v případě eurozóny čekám oživení růstu jak průmyslové výroby, tak maloobchodních tržeb. Středoevropské ekonomiky by se tedy slabších červnových dat z průmyslu eurozóny neměly obávat,“ doplnil Jáč.

V meziročním srovnání výroba v eurozóně v červnu stoupla o 1,2 procenta a v EU dokonce o 1,7 procenta. Nejlépe si vedlo Irsko, které zaznamenalo nárůst produkce o 27,6 procenta. Nejvýraznější propad naopak utrpělo Řecko, kde se výroba snížila o 4,6 procenta.

Hrubý domácí produkt eurozóny v letošním prvním čtvrtletí stoupl proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. První rychlý odhad vývoje ekonomiky ve druhém čtvrtletí zveřejní Eurostat v pátek.