Průmyslová výroba slábne, výjimkou zůstávají auta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Růst průmyslové produkce se v září meziročně zpomalil na 2,5 procenta, což je neslabší výsledek od prosince roku 2009. V předchozím měsíci se výroba zvýšila o 5,9 procenta. Největší vliv na výsledek měla tradičně výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 2,6 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Zatímco tempo průmyslu příliš nepřekvapilo, nové zakázky docela ano. A prim opět hrají auta. Automobilky si stále vedou velmi dobře a tempo jejich produkce zrychlilo na 22,1 procenta. Naproti tomu další silné obory průmyslu si již připisují slabší výsledky. Ať už jde o elektrotechniku, potravinářský průmysl nebo o výrobu kovů,“ řekl k vývoji v průmyslu Petr Dufek z ČSOB. Přistání průmyslu se podle Dufka zatím nekoná, i když domácí poptávka slábne. Nové zakázky jsou podle něj prozatím v pozitivním teritoriu a v záplavě pesimistických zpráv z Evropy jsou údaje z české ekonomiky stále pozitivní.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík naopak poukazuje na zpomalování českého průmyslu, které je je znát již několik měsíců právě z nepříznivého vývoje nových průmyslových zakázek a zřejmé je podlě něj i z meziročního indexu průmyslové výroby. V příštím roce čekáme růst průmyslu v celoročním srovnání jen o 1,8 procenta, a to jsme spíše optimisté,“ uvedl Mertlík.

„Ani předstihové ukazatele prozatím nesignalizují dramatický propad, který by odpovídal situaci z přelomu let 2008-2009, kdy průmysl klesal dvouciferným tempem. K dalšímu útlumu v odvětví však přesto zřejmě dojde. Otázkou zatím zůstává, zdali se průmyslová výroba dokáže vyhnout meziročnímu propadu. Mnohé bude záviset na vývoji německého průmyslu,“ doplnil ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | ctkZdroj: ČSÚ