Průmyslová výroba v Německu v srpnu překvapivě klesla

Výroba v IG Watteeuw

Výroba v IG Watteeuw Zdroj: fca.be

Průmyslová výroba v Německu v srpnu meziměsíčně klesla o 1,2 procenta. Zaznamenala tak nejvýraznější propad za poslední rok. Vyplývá to z údajů tamního ministerstva hospodářství. Pokles výroby byl překvapením pro analytiky, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 0,2 procenta.

Úterní zpráva ministerstva navíc ukázala, že v srpnu se výrazně snížily také zakázky německých průmyslových podniků, které jsou indikátorem budoucího vývoje výroby. Za poklesem zakázek stále především slabá poptávka mimo eurozónu. To posílilo obavy z negativního dopadu zpomalení hospodářského růstu v Číně a dalších rozvíjejících se zemích na německou ekonomiku.

„Dnešní slabé údaje o průmyslové výrobě podpoří spekulace o tom, že německou ekonomiku poškozuje zpomalení v Číně. Podle našeho názoru však není třeba panikařit,“ uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Upozornil, že údaje o průmyslové výrobě byly slabé i loni v létě. Ministerstvo navíc uvedlo, že k srpnovému poklesu výroby letos přispěl pozdější začátek letních dovolených.

Graphical visualization of De Industrial Production Mom

Německá ekonomika zrychlila

Spolkový statistický úřad koncem srpna potvrdil, že růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta po vzestupu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Slábnoucí hospodářská expanze v Číně by však mohla zasáhnout německý export, který byl ve druhém čtvrtletí hlavním motorem růstu.

Německá vláda počítá v celém letošním roce se zrychlením růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta z loňských 1,6 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků.