Průmyslu se daří. V únoru zrychlil růst na 4,5 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Skoda Auto

Výroba aut, energií a elektrických zařízení znovu podržela tuzemský průmysl. Ten v únoru zrychlil meziroční růst na 4,5 procenta z lednových 2,8 procenta. Produkce naopak klesala těžařům. Podle analytiků je pozitivní zprávou výrazný růst zakázek. Tržby z průmyslové činnosti v únoru meziročně vzrostly o 3,5 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

„Asi není překvapením, že za silným růstem průmyslu stojí především výroba automobilů. Je to již trend, který zde trvá dva roky. Automobilky jsou motorem celého odvětví díky rostoucí evropské poptávce po nových autech, které navíc vycházejí vstříc svoji silnou inovační aktivitou,“ komentuje výsledky Petr Dufek z ČSOB.

Výroba aut vzrostla v únoru meziročně o 6,9 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu se zvýšila o 6,5 procenta a produkce elektrických zařízení byla vyšší o 8,3 procenta.

Překvapením nejsou ani výsledky těžebního průmyslu, který se naopak dlouhodobě propadá. V únoru těžba spadla o 9,5 procenta. Pokles hlásí také výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků (pokles o 5,9 procenta) a výroba počítačů a elektronických přístrojů (pokles o 2,1 procenta).

Zakázky rostou, můžeme očekávat rekord, tvrdí analytik

Pozitivní zprávou jsou zvyšující se zakázky, které po slabším lednu (růst pouze o 3,4 procenta) v únoru vzrostly o deset procent. „Jejich nárůst slibuje velmi dobrá čísla průmyslu i pro příští měsíce. Jen v případě automobilek jde o přírůstek přesahující dvacet procent, a tak se po rekordním roce 2014 můžeme dočkat nového rekordu i v roce letošním,“ věří Dufek.

Z přímého vývozu průmysl v únoru utržil meziročně o 6,5 procenta více. Domácí tržby byly stejné jako v únoru 2014. Nové zakázky v zahraničí se zvýšily o 11,7 procenta, tuzemské byly vyšší o 6,5 procenta. I tady se na růstu výrazněji podepsali výrobci aut. Po očištění od sezónních vlivů byla únorová produkce o 0,6 procenta vyšší než v lednu.

Zaměstnanost meziročně rostla

Růst průmyslové produkce v loňském i na začátku letošního roku se pozitivně odráží i do náboru nových zaměstnanců. „V únoru se počet pracovníků v průmyslu zvýšil o 3,2 procenta meziročně a jejich mzdy o dvě procenta,“ dodal Marek Dřímal z Komerční banky.

Výhled na nadcházející měsíce zůstává i nadále pozitivní, což naznačují předstihové indikátory z domova i ze zahraničí a rovněž údaje o nových zakázkách. „Především zpracovatelský průmysl tak bude nadále tahounem, nikoliv však jediným, domácí ekonomiky,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Průmysl vkročil do roku 2015 s vysokým tempem růstu a poslední ukazatele naznačují, že by průmyslová výroba měla v započatém tempu pokračovat,“ uvedl už před časem hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Pozitivně by podle něj měl na průmyslovou produkci letos působit efekt nižších nákladů spojených s propadem cen ropy a postupně i slabší euro.