Průmyslu se v listopadu dařilo, stavebnictví pokračuje v pádu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Český průmysl dál táhne výroba motorových vozidel. Rostou i další strojírenské obory. Stavebnictví naopak pokračovalo v propadu, když produkce v listopadu klesla o 9,3 procenta.

Průmysl v listopadu přinesl samé pozitivní informace. Hodnota produkce vzrostla o 6,2 procenta a po očištění o počet pracovních dnů dokonce o 8,8 procenta. Navíc roste i hodnota nových zakázek, a to říká jediné, průmyslu se bude dařit i dále. Tržby z průmyslových se v listopadu rovněž meziročně zvýšily, a to o 5,6 procenta. Data vydal Český statistický úřad.

„Nové zakázky rostou o 12,2 procent, ze zahraničí dokonce o 14,3 procenta. Průmysl má tak velmi dobře nakročeno do nového roku a měl by se stát silnou oporou pro českou ekonomiku. Tahounem byla tradičně výroba motorových vozidel s růstem o 13,7 procenta a tím pádem suverénně největším příspěvkem k průmyslu. Mírně negativní výsledek zaznamenala těžba a dobývání, ale to je v současné situaci očekávané a nijak překvapivé,“ hodnotí situaci Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Dynamický nárůst produkce výrobců se pozvolna začíná projevovat i na zaměstnanosti v průmyslu. Počet zaměstnanců je sice stále nižší než loni, ale jejich poklesy se snižují a v brzy se počet zaměstnanců alespoň stabilizuje. „Se skutečným růstem počtu pracovníků v průmyslu počítáme až v průběhu letošního roku. Díky excelentním výsledkům ve čtvrtém čtvrtletí 2013 bude celoroční tempo průmyslu v roce 2013 nakonec mírně pozitivní. Letos očekáváme zvýšení průmyslové výroby v průměru o necelých 5 procent. Výsledek může být za příznivých podmínek samozřejmě ještě lepší,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Průmysl listopad 2013Průmysl listopad 2013 | CSU

Další propad stavebnictví

Stavební produkce za listopad opět zklamala a klesla meziročně reálně o 9,3 procenta, po očištění o vliv pracovních dnů jen o 8,3 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 13,4 procenta stavebních povolení méně, nicméně jejich hodnota vzrostla o 5,8 procenta. Mírně optimistická byla výstavba nových bytů, podle dat statistiků se v listopadu zvýšila meziročně o 32 procent. V listopadu bylo dokončeno celkem 2120 nových bytů, což je o 16,5 procenta méně.

„Stavebnictví v listopadu opět vykázalo negativní výsledek, a jeho problémy stále pokračují. I když bylo tentokrát zahájeno o téměř třetinu více nových bytů, je to dané výrazně špatným výsledkem minulý rok. Proto radost prozatím není na místě, i když pozitivní je aspoň hodnota nových stavebních povolení, která roste. Prozatím zájem investorů o novou výstavbu není velký, ale trh se postupně začíná dávat do pohybu. Zájem o byty v poslední době roste i díky nízkým sazbám hypoték, a to by mohlo přinést postupné oživení i sektoru stavebnictví. To ale nebude spásou pro všechny společnosti, protože takový stavební boom jako v letech před krizí rozhodně nenastane,“ říká Kozub.