Ranní check: Amazon čelí žalobě, na burzu ve Frankfurtu míří i firmy působící v Česku

Sochy býka a medvěda před sídlem burzy ve Frankfurtu nad Mohanem

Sochy býka a medvěda před sídlem burzy ve Frankfurtu nad Mohanem Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 270. den roku, svátek má Jonáš. V tento den v roce 2017 podepsal odstupující ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) důležité memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holding Limited týkající se těžby a zpracování lithia z nalezišť ležících u severočeského Cínovce.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Frankfurtská burza ožívá. Vstoupit se na ni chystají i firmy působící v Česku

Parket frankfurtské burzy očekává v dohledné době hned několik nováčků. Prodat akcie investorům na veřejném trhu se chystají výrobci lékařského skla nebo převodovek pro tanky. A také v tuzemsku známá síť parfumerií či společnost stojící za dopravcem, jenž působí i v Česku. 

Americká obchodní komise žaluje Amazon

Americká Federální obchodní komise (FTC) v úterý podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters.

✅ Upravený plán obnovy přinese Česku navíc přes dvě miliardy eur, uvedla Leyenová v Praze

Evropská komise schválila revidovaný český Národní plán obnovy. Přináší dodatečných 2,2 miliardy eur pro financování čisté energetiky a transformace průmyslu, oznámila v Praze po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Celý Národní plán obnovy má nyní objem 9,2 miliardy eur.

Chceme ženy do vedení. Kvóty jsou až poslední možnost, shodli se šéfové bank a pojišťoven

V čele největších bankovních institucí v Česku nikdy nestanula žena. Také v jejich představenstvech tvoří ženy jen menšinu – zpravidla jednu z pěti. Šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný naznačil, že se nebrání myšlence, že by právě Moneta mohla být první přední českou bankou, kterou žena povede.

Stane se dnes: 

  • Proběhne zasedání bankovní rady České národní banky k měnové politice. 
  • Vládní ministři by měli schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok. 
  • Poslanecká sněmovna bude pokračovat ve schvalování konsolidačního balíčku. 
  • Koná se výroční konference Meta Connect, kterou pořádá americká společnost Meta Platforms, vlastník sociálních sítí Facebook či Instagram. 
  • Švédský prodejce oděvů H&M zveřejní výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí finančního roku.
  • Končí kampaň před předčasnými parlamentními volbami na Slovensku, které proběhnou tuto sobotu 30. září.