Ranní check: Byty v Praze zdražují, Ruská diplomacie kritizuje Česko

Bytové domy v Praze

Bytové domy v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy v Praze
2
Fotogalerie

Dobrý den! Je 207. den roku, svátek má Anna a Anita. V tento den v roce 1855 Božena Němcová vydala knihu Babička.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Byty v Praze a Středočeském kraji opět zdražují. Ceny míří dolů pouze na Moravě

Obnovený zájem o hypotéky znovu začal hnát vzhůru poptávku po starších nemovitostech. Zdražují zejména byty v Praze a v obcích kolem hlavního města, ceny bytů naopak klesají na jižní Moravě, kde stále přetrvává zájem spíše o rodinné domy. Skokově vzrostla zejména poptávka po malých bytech, vyplývá z analýzy za letošní druhý kvartál realitní skupiny European Housing Services, kam spadají Bezrealitky a Maxima Reality.

✅ X důvodů, proč nevěřit Muskovi. Nejznámější troll internetu sabotuje i svou aplikaci všeho

Podnikatel Elon Musk se chová jako bohatý troll. Koupil Twitter za 44 miliard dolarů a značku i s logem bez mrknutí oka zabil. S firmou koupil i zaměstnance, kterých podle svých slov 80 procent vyhodil. Koupil i technologii a její kód rozbil a platformu destabilizoval. Tyhle kroky mohou zkomplikovat Muskovy plány na vytvoření superaplikace s finančními službami.

✅ Unipetrol získal dotaci na miliardový vodíkový projekt. Obří elektrolyzér spustí do čtyř let

Tuzemská rafinerská a petrochemická společnost Orlen Unipetrol učinila klíčový krok na cestě k vybudování svého vodíkového hospodářství. Z unijního Modernizačního fondu získala zhruba půlmiliardovou dotaci na výstavbu velkého solárního parku a elektrolyzéru. Realizace projektu by měla začít během dvou let a trvat zhruba další dva roky, sdělil e15 mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

✅ Ruská diplomacie kritizovala Česko, Praha připomněla ruské únosy dětí

Ruská diplomacie tvrdí, že české úřady se zapojují do "destruktivních zahraničně politických akcí" místo toho, aby řešily chronické problémy země. V "české" části své zprávy o dodržování lidských práv ve světě to na sociálních sítích uvedlo ministerstvo zahraničí země, která už déle než rok pokračuje v ozbrojené a krvavé agresi vůči sousední Ukrajině. Praha tak zareagovala připomínkou ruského chování a zločinů v této válce.

Stane se dnes:

  • Sněmovní výbor pro evropské záležitosti projedná personální nominace na soudce Soudního dvora Evropské unie za Českou republiku. Uvedou zástupci Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zahraničních věcí.
  • Pokračovaní mimořádné schůze Sněmovny svolané z koaličního podnětu. Poslanci budou dál schvalovat spornou penzijní novelu se zpomalením valorizací důchodů a zpřísněním podmínek předčasných penzí.
  • Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung představí v Soulu nové produkty Samsung Galaxy.