Ranní check: Cena za švédské obrněnce vzroste, EU chce poplatkem zdražit Netflix

Bojové vozidlo CV90

Bojové vozidlo CV90 Zdroj: BAE Systems

Dobré ráno! Je 157. den roku, svátek má Norbert. V tento den v roce 1944 začalo vylodění v Normandii. 

Přečtěte si výběr nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Rijád udržuje trh v napětí, aby zvedl cenu ropy

Ropa zdražila po víkendovém oznámení, že Saúdská Arábie od července sníží těžbu o další milion barelů denně. Je však otázkou, jestli bude nárůst trvalý a dostatečně silný na to, aby se těžební velmoci konečně podařilo dostat surovinu na žádoucí úroveň. Rijád o to usiluje řadu měsíců a netají se tím, že bude trh dál udržovat v napětí.

✅ EU zvažuje poplatek, který by zdražil Netflix či YouTube

Nápad několika telekomunikačních hráčů, aby velcí poskytovatelé internetového obsahu jako Netflix, Google, Amazon nebo Apple platili evropským operátorům za přenos dat, narazil na odpor České republiky a dalších států Evropské unie. Netradiční požadavek podpořený eurokomisařem pro vnitřní trh Thierrym Bretonem je ale stále ve hře.

✅ Cena za švédské obrněnce CV90 vzroste o vyšší desítky miliard

Celkový účet za 246 švédských bojových vozidel pěchoty není ani zdaleka konečný, výsledná cena může být dvakrát až třikrát vyšší. Deníku E15 to potvrdilo ministerstvo obrany. Ve smlouvě podepsané koncem května s výrobcem obrněnců za téměř šest desítek miliard korun chybějí náklady na servis a munici. Na tyto zakázky bude úřad Jany Černochové (ODS) teprve vypisovat výběrová řízení. Dodavatelé mají být z Česka. Mezi adepty patří státní VOP CZ či Explosia nebo Czechoslovak Group a STV Group, mimo jiné zaměřené na opravy těžké pozemní techniky i výrobu střeliva.

✅ Gumové boty Crocs neodešly do módního pekla, prodeje naopak rostou

Ač plastové nazouvací boty značky Crocs podle mnohých měly už dávno shořet v módním pekle, na chvostu pandemie šokovaly rázným návratem na scénu. Lidé chtějí pohodlí, vysvětlovalo se tenkrát. Podle investorů měla popularita lehké obuvi kulminovat v polovině roku 2021, pak s návratem zaměstnanců z home office rychle klesat. Děje se však pravý opak. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou prodeje crocsů o dvě stě procent vyšší a firma čeká další rekordní zisky.

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní bilanci k 31. květnu
  • Francouzské odbory budou pokračovat v protestech proti důchodové reformě
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz se setkají v Postupimi
  • Polská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice