Ranní check: Čínské automobilky se navzájem požírají. Sazby výrazně klesnou až napřesrok

Elektromobil čínské automobilky BYD s názvem Tang.

Elektromobil čínské automobilky BYD s názvem Tang. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 297. den roku, svátek má Nina. V tento den v roce 1929 krach na newyorské burze odstartoval velkou hospodářskou krizi.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Čínské automobilky požírají samy sebe. Na elektromobily jich vsadilo příliš, teď končí

Přijde-li řeč na čínské výrobce elektrických vozů, obvykle se hovoří o jejich velké konkurenční výhodě oproti tradičním evropským automobilkám a o jejich více než slušných šancích na obsazení trhů starého kontinentu. Do fáze úspěšné expanze se však daří probojovat jen těm nejlepším z nejlepších. Zdaleka ne všechny čínské automobilky čeká zářná budoucnost, většina naopak do pár let zanikne. Tamní trh prochází silnou konsolidací ve prospěch největších hráčů, mezi kterými nechybí ani americká Tesla. I kvůli její strategii razantních slev a cenové války nepřežije nejeden čínský startup.

✅ Stříhání metru do levnější hypotéky bude dlouhé. Sazby výrazně klesnou až napřesrok

Významně ušetřit mohou ti zájemci o hypotéku, kteří úvěr odloží až do příštího roku. V jeho závěru by hypoteční sazby podle analytiků mohly klesnout ke čtyprocentní hranici. Oproti současnosti by to znamenalo zhruba třetinovou úrokovou úsporu. Erozi hypotečních sazebníků musí ovšem předcházet masivní uvolnění měnové politiky České národní banky. Jak vyplývá z očekávání tuzemských finančních trhů i dosud poslední, srpnové prognózy ČNB, základní úrok v ekonomice, dvoutýdenní repo sazbu, by centrální bankéři měli do konce příštího roku srazit ze současných sedmi procent takřka na polovinu. 

✅ Zamrzlá výstavba nutí výrobce stavebnin propouštět. Wienerberger odstavuje závod

Výstavba v Česku letos stojí a nedostatek zakázek postupně dopadá na všechny části dodavatelského řetězce. Problémy mají zejména výrobci stavebních materiálů, kteří nemají odbyt. Část z nich musela dokonce omezit směny, zastavit výrobu a objevují se i zprávy o hromadných propouštěních. Českým výrobcům nepomáhá ani situace v okolních zemích, kde se trh rovněž zastavil.

✅ Bečvu otrávila společnost Energoaqua, trestně odpovědná ale není, řekl soud

Společnost Energoaqua podle dnešního rozsudku vsetínského okresního soudu způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Trest jí však soud neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí. Ředitele podniku Oldřicha Havelku soud obžaloby z otravy řeky zprostil. Rozsudek není pravomocný, soudkyně Ludmila Gerlová jej nyní odůvodňuje.

Z(a)tracená čísla: Spořicí účet přestal být spásou, existuje poslední záchrana

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Spořicí účet přestal být spásou, existuje poslední záchrana • e15

Stane se dnes:

  • Parlamentní summit Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a ukončení ruské okupace krymského poloostrova.
  • Přezkumné jednání a první schůze věřitelů Energetického Holdingu Malina, který je od května v úpadku. Věřitelé budou rozhodovat o návrhu společnosti na reorganizaci firmy.
  • Polský prezident Andrzej Duda zahájí povolební konzultace s politickými uskupeními o nové vládě. Nejprve by měl jednat s dosud vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), která získala nejvíce hlasů.
  • Americká společnost Alphabet, majitel Googlu, zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
  • Jednání Rady bezpečnosti OSN o krizi na Blízkém východě.
  • Americká softwarová společnost Microsoft oznámí výsledky hospodaření za první čtvrtletí svého finančního roku.