Stříhání metru do levnější hypotéky bude dlouhé. Sazby výrazně klesnou až napřesrok

Příští rok by měly vydatněji zlevnit hypotéky. Za hubičku ale nebudou

Příští rok by měly vydatněji zlevnit hypotéky. Za hubičku ale nebudou Zdroj: E15 (Midjourney)

Významně ušetřit mohou ti zájemci o hypotéku, kteří úvěr odloží až do příštího roku. V jeho závěru by hypoteční sazby podle analytiků mohly klesnout ke čtyprocentní hranici. Oproti současnosti by to znamenalo zhruba třetinovou úrokovou úsporu. Erozi hypotečních sazebníků musí ovšem předcházet masivní uvolnění měnové politiky České národní banky. Jak vyplývá z očekávání tuzemských finančních trhů i dosud poslední, srpnové prognózy ČNB, základní úrok v ekonomice, dvoutýdenní repo sazbu, by centrální bankéři měli do konce příštího roku srazit ze současných sedmi procent takřka na polovinu. 

„Už během prvního čtvrtletí příštího roku se začnou objevovat akční nabídky za méně než pětiprocentní sazbu. V závěru roku nebo na začátku roku 2025 se pak trh dostane pod čtyři procenta,“ je přesvědčen hypoteční expert společnosti Broker Trust Libor Vojta Ostatek.

Jak uvádí poslední, zářijový Hypomonitor České bankovní asociace, aktuálně dosáhnou lidé na průměrnou hypoteční sazbu 5,7 procenta. „Konzervativně uvažuji o sazbách na konci příštího roku okolo čtyř procent. Může přijít i překvapení, které by mohlo v té době poslat hypotéky i níže,“ vidí výhled sazeb obdobně i Martin Machala z hypoteční společnosti Ownest. Hypotéky pod čtyřmi procenty odhaduje také společnost Lusq zabývající se prodejem investičních bytů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!