Ranní check: ECB zvýšila základní úrokovou sazbu, zákazníkům Maliny došla trpělivost

Zklamané zákazníky Energetického Holdingu Malina už začíná přebírat konkurence

Zklamané zákazníky Energetického Holdingu Malina už začíná přebírat konkurence Zdroj: e15/ Tereza Kovandová

Evropská centrální banka
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 125. den roku, svátek má Klaudie. V tento den roku 1945 v Praze vypuklo povstání jako součást Květnového povstání českého lidu proti německé okupaci. Začalo bojem o budovu rozhlasu na dnešní Vinohradské třídě. Pražané vtrhli do ulic, odzbrojovali Němce a ničili německé nápisy.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Zákazníkům Maliny došla trpělivost. Hromadně přecházejí ke konkurenci

Zklamané zákazníky Energetického Holdingu Malina už začíná přebírat konkurence. Desítky klientů už s nimi podepisují novou smlouvu a další desítky tuto možnost zvažují. Malina mezitím v tichosti ukončila službu Šetříme s Malinou, v rámci níž zákazníkům finančně kompenzovala dlouhé čekání na vyřízení zakázky.

✅ Jestřábí země chtějí, aby EU dala ruský majetek Ukrajině. Podle právníků ho bude nutné vrátit

S tím, jak rostou válečné škody na Ukrajině, nabrala na intenzitě i debata o využití zmrazeného ruského majetku včetně rezerv centrální banky k obnově napadené země. Některé členské země sedmadvacítky naléhají na Brusel, aby rychle našel řešení. Právníci Evropské komise však tvrdí, že rezervy bude nutné vrátit. Nakládání s ruským majetkem je složité i pro Spojené státy.

Všichni tu chceme vidět toho druhého Vladimira, řekl Zelenskyj v Haagu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek navštívil Nizozemsko a současně i nizozemský parlament. Zelenskyj v Haagu hovořil také s premiéry Nizozemska a Belgie Markem Ruttem a Alexanderem De Crooem, kteří Ukrajině přislíbili pokračující podporu. V Haagu měl i svůj proslov, kde uvedl, že by si všichni přáli, aby zde stál "ten druhý Vladimir".

✅ ECB zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Rada guvernérů rozhodla o zvýšení úroků posedmé za sebou, i když tempo zvyšování zpomalilo. Zpřísňováním měnové politiky se banka snaží dostat pod kontrolu inflaci, která stále zůstává vysoká. ECB v prohlášení současně uvedla, že od července přestane znovu investovat peníze ze splatného dluhu v rámci svého programu nákupu aktiv APP.

Stane se dnes:

  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se setká s předsedou arménské vlády Nikolem Pašinjanem. 
  • V Londýně vrcholí přípravy na korunovaci krále Karla III. V Buckinghamském paláci se večer koná recepce se zahraničními hosty včetně českého prezidenta Petra Pavla.
  • V jihoukrajinském Chersonu začne od 19:00 platit až do pondělního rána zákaz vycházení, který místní správa zdůvodnila chystanou vojenskou operací.