Ranní check: EPH mohutně investuje do britské energetiky. Berňák si posvítí na kryptoinvestory

EHP získal v Británii lukrativní kapacitní kontrakty

EHP získal v Británii lukrativní kapacitní kontrakty Zdroj: profimedia.cz

  • Křetínský získal v Británii lukrativní kapacitní kontrakty
  • Ministerstvo zahraničí investuje miliardu do zabezpečení komunikace
  • Finanční správa prověří zisky z kryptoměn
  • Domoplan chystá v Brně výstavbu za miliardy

Dobré ráno! Je 53. den roku, svátek má Petr. V tento den před 50 lety byl zahájen provoz na pražském Nuselském mostě.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ EPH postaví v Británii elektrárnu a bateriové úložiště

Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského získal ve Velké Británii ve státní kapacitní aukci patnáctiletý kontrakt na provoz nové paroplynové elektrárny o instalovaném výkonu 1700 megawattů a bateriového úložiště o instalovaném výkonu 299 MW. Zařízení vyrostou na místě bývalé uhelné elektrárny Eggborough na severu Anglie, kterou EPH vlastní prostřednictvím své britské dcery EP UK Investments. 

Hodnota kontraktu přesahuje jednu miliardu liber (26,7 miliardy korun). Oba projekty budou ještě podléhat finálnímu schválení ze strany britských úřadů.

V aukci si britská vláda celkem zajistila kapacitu 43 gigawattů. Dvě třetiny z toho získaly plynové elektrárny, většinou již postavené. Cena dosáhla 65 až 60 liber za kilowatt a rok, což je podle Bloombergu mnohem více, než se předpokládalo.

Pozn. redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz. 

Diplomacii unikají tajné zprávy. Nová ochrana se spustí až za tři roky

Soukromou korespondenci diplomatů v Černínském paláci si v minulosti pročítali Číňané i Rusové. I když ministerstvo zahraničí ví o děravém informačním systému celé roky, nápravu zjedná až v roce 2026. Stát na to vyčlenil téměř miliardu korun. Práce na zabezpečení se prodlužují kvůli výpadkům v dodavatelských řetězcích. Obtížně se shání například důležitý hardware.

✅ Berňák si jde pro kryptoinvestory. Urputněji než kdy dřív doměří daně ze zisků

Státu pomohou s látáním rozpočtu i držitelé bitcoinu a dalších kryptoměn. Finanční správa očekává, že letos doměří výrazně vyšší daně z kryptoměnových zisků, chystá také častější kontroly. Problémy může mít kvůli nuancím danění krypta skoro každý, kdo se nakládání s virtuálními měnami ve vyšší míře věnuje.

✅ Domoplan postaví v Brně dvojblok za miliardy. Nabídne byty, coworking i soukromou kliniku

Přední brněnský developer Domoplan plánuje v blízkosti konečné zastávky nedávno dokončené tramvajové trati Západní brána rozsáhlou výstavbu za čtyři a půl miliardy korun. Po vystoupení z „šaliny“ zde dnes člověk najde pouze pustou pláň, během několika let zde ale vyroste multifunkční městský dvojblok Brixx s více než čtyřmi sty byty, kancelářemi i špičkovým lékařským pracovištěm. Výstavba projektu, pro který už získal Domoplan územní rozhodnutí, by měla začít v první polovině příštího roku.

 

Stane se dnes:

  • Premiér Petr Fiala se ve Varšavě zúčastní jednání představitelů zemí střední a východní Evropy s americkým prezidentem Joem Bidenem.
  • Na žádost Ruska zasedne Rada bezpečnosti OSN. Jednat bude o loňských explozích na plynovodech Nord Stream 1 a 2 a jejich vyšetřování.