Berňák si jde pro kryptoinvestory. Urputněji než kdy dřív doměří daně z rekordních zisků

Jak si AI představuje zoufání kryptoinvestorů nad daněmi.

Jak si AI představuje zoufání kryptoinvestorů nad daněmi. Zdroj: Midjourney

Státu pomohou s látáním rozpočtu i držitelé bitcoinu a dalších kryptoměn. Finanční správa očekává, že letos doměří výrazně vyšší daně z kryptoměnových zisků, chystá také častější kontroly. Problémy může mít kvůli nuancím danění krypta skoro každý, kdo se nakládání s virtuálními měnami ve vyšší míře věnuje.

Informace E15 ze zdroje blízkého Finanční správě potvrdilo Generální finanční ředitelství. Zatímco za období 2019 a 2020 Finanční správa doměřila řádově stovky milionů, za rok 2021 by měl rozdíl mezi skutečnými příjmy a ciframi (ne)uváděnými v daňovém přiznání činit přes miliardu korun.

„Na centrální úrovni byla opět detekována množina daňových subjektů, která řádně nepřiznala či neodvedla daň z příjmů plynoucích z těchto transakcí. Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob těchto subjektů činí souhrnně více než miliardu a bude prověřen v rámci standardní kontrolní činnosti příslušnými finančními úřady,“ uvedla Klára Křehlová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023. Podívejte se na video:
Video placeholde
Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

Zmínila také plánované četnější a rozsáhlejší kontroly. Z důvodu rovnoměrnějšího zatížení kontrolních útvarů správce daně a počtu subjektů však budou další fáze kontrolní akce průběžnější než jedenkrát ročně a proběhnou ještě letos, a to na větším počtu subjektů,“ dodala Křehlová.

Finanční správa nicméně stále neví, jak tučný zdroj příjmů kryptoměny reálně znamenají. „Úkony správy daní prováděné v oblasti kryptoměn nejsou samostatně evidovány, proto není možné poskytnout žádné přesné statistické údaje,“ přiznala Křehlová.

Pro daňové experty není urputnější postoj Finanční správy překvapivý. Například šéf společnosti SimpleTax Kirill Juran zaznamenal několik indicií, které snahu státu vybrat více peněz na daních z krypta naznačují. „Je to třeba zvyšující se počet kontrol, které dorazí přímo k nám. Zde vidíme poměrně silný nárůst,“ vysvětluje Juran.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!