Ranní check: Kolář radí i šéfovi Senátu. Nový čip s českou stopou pomůže konkurentům Apple Watch

Dobré ráno! Je 71. den roku, svátek má Anděla. V tento den v roce 2011 si v Japonsku silné zemětřesení a následná tsunami vyžádaly nejméně 15 500 mrtvých, tsunami také způsobila havárii jaderné elektrárny Fukušima.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Nový evropský čip pomůže konkurentům hodinek Apple Watch. Pracují na něm i Češi

Když Apple loni na podzim vydal novou generaci chytrých hodinek Apple Watch, přinesl nové možnosti ovládání. Klepnutím palcem a ukazováku o sebe je například možné přijmout hovor, spustit stopky nebo pozastavit písničku. Je to náznak toho, kam by se takzvaná nositelná elektronika neboli wearables mohla vydat v blízké budoucnosti. Přispět k ní chtějí i Češi z pražského vývojového centra francouzsko-italské společnosti STMicroelectronics (ST), která pro funkce podobné té z Apple Watch vydala specializovaný čip.

✅ Kolář si zajistil bez smlouvy i přístup do Senátu. Radí Vystrčilovi s Tchaj-wanem a V4

Kromě prezidenta radí konzultant lobbistické firmy Squire Patton Boggs Petr Kolář i předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Stejně jako na Hradě nemá s ústavním činitelem uzavřenou žádnou smlouvu a za své služby v otázkách především zahraniční politiky nepobírá žádný plat. Šéf Senátu odmítá, že by u angažmá konzultanta lobbistické firmy a zástupce významné zbrojařské firmy docházelo ke střetu zájmů.

✅ Brusel těžce hledá cesty, jak chránit domácí produkci před levným a neekologickým dovozem

Pro evropské producenty jsou v současnosti noční můrou ukrajinská pšenice, brazilské hovězí, čínské solární panely i indická ocel. Zemědělci i průmyslníci v sedmadvacítce se bojí, že je převálcuje levný dovoz, který nepodléhá přísným pravidlům a honbě za klimatickými cíli a často je navíc štědře dotovaný vládou. Jejich obavy však často narážejí na jiné zájmy. Brusel se navíc v tomto směru paradoxně bojí dělat radikální kroky, aby netorpédoval rychlý přechod na zelené zdroje.

✅ Nejžádanější elektromobily, které si firmy mohou pořídit a nově snížit jejich cenu státní dotací

Pravděpodobně v druhé polovině března začne Národní rozvojová banka přijímat žádosti v programu Záruka Elektromobilita. Jeho prostřednictvím a s využitím evropských peněz z Národního fondu obnovy chce ministerstvo průmyslu a obchodu podpořit prodej čistě elektrických automobilů v Česku. Celkem je v dotační výzvě připraveno 1,95 miliardy korun, z toho 1,65 miliardy na nákup osobních i nákladních vozů. Firmy a živnostníci mohou získat příspěvek na osobní elektrický vůz až dvě stě tisíc. O které elektrické modely je těsně před spuštěním podpory největší zájem? Zeptali jsme se obchodníků, mimo jiné společností AutoPalace, Louda Auto či Pyramida Průhonice. Ceny, které uvádíme, jsou včetně DPH, již si mohou plátci odečíst, a bez možné až dvousettisícové dotace.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní údaje o vývoji inflace za únor.
  • Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok.
  • Před sídlem NATO v Bruselu bude slavnostně vyvěšena vlajka nového člena Severoatlantické aliance - Švédska.