Kolář si zajistil bez smlouvy i přístup do Senátu. Radí Vystrčilovi s Tchaj-wanem a V4

Prezidentům „přítel po boku“, diplomat a lobbista Petr Kolář.

Prezidentům „přítel po boku“, diplomat a lobbista Petr Kolář. Zdroj: ČTK

Kromě prezidenta radí konzultant lobbistické firmy Squire Patton Boggs Petr Kolář i předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Stejně jako na Hradě nemá s ústavním činitelem uzavřenou žádnou smlouvu a za své služby v otázkách především zahraniční politiky nepobírá žádný plat. Šéf Senátu odmítá, že by u angažmá konzultanta lobbistické firmy a zástupce významné zbrojařské firmy docházelo ke střetu zájmů.

„Petr Kolář mi občas radí v otázkách zahraniční politiky, neboť disponuje odpovídajícími znalostmi a zkušenostmi,“ potvrdil e15 Miloš Vystrčil. Současný konzultant totiž působil dlouhá léta jako diplomat. Byl například velvyslancem v USA i v Rusku.

O angažmá Petra Koláře v Senátu se veřejně vědělo, neřešilo se ale, jaké otázky s druhým nejvyšším ústavním činitelem konzultuje. Vystrčil tvrdí, že se v poslední době jednalo především o rady k Tchaj-wanu a visegrádské čtyřce.

To včetně témat potvrdil i Kolář. „Miloši Vystrčilovi jsem k dispozici v případě, že jsem jím nebo jeho šéfporadkyní Milenou Vicenovou osloven,“ popsal Kolář e15.

Oba muži odmítají, že by v tomto vztahu mohlo docházet ke střetu zájmů, i když Kolář zároveň pracuje jako konzultant pro lobbistickou a právní společnost Squire Patton Boggs. Je také členem firemního výboru zbrojní společnosti Colt CZ Group a předsedou správní rady Nadace rodiny Holečkových, kteří prostřednictvím České zbrojovky Colt většinově vlastní.

Kolář pak na svém profilu na stránkách kanceláře Squire Patton Boggs upozorňuje, že má blízko k prezidentovi, i na své další politické kontakty. „Petr (Kolář) poskytuje klientům analytickou a diplomatickou odbornost a zastupuje je před zákonodárnou a výkonnou mocí vlády,“ píše se v jeho profilu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!