Ranní check: Lufthansa rušila lety, Důchody vzrostou jen o 750 korun, Praha má primátora

Lufthansu postihl globální výpadek počítačového systému

Lufthansu postihl globální výpadek počítačového systému Zdroj: Reuters

  • Logistická firma u Plzně propustí až 170 zaměstnanců
  • Pětikoalice v Praze podepsala koaliční smlouvu
  • Penze vzrostou jen o 750 korun
  • Lufthansu postihl výpadek počítačového systému

Dobré ráno! Je 47. den roku, svátek má Ljuba. V tento den roku 1862 v Praze vznikla organizace Sokol.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Logistická firma u Plzně propustí až 170 zaměstnanců. Část provozu s katalogy končí

Zásilková a logistická společnost KS-Europe ukončuje část provozu ve Šťáhlavech u Plzně. Firma ukončí provoz v celé budově, v níž doposud vytvářela katalogy. O práci přijde zhruba 170 lidí. 

Propuštění se týká celého provozu, od dělnických pozic až po administrativu, největší část tvoří ale lidé ve výrobě. Pro firmu, která v Česku zaměstnává přes tisícovku pracovníků a funguje zde přes 25 let, se tak jedná téměř o pětinu zaměstnanců. 

✅ Pětikoalice v Praze podepsala koaliční smlouvu. Kumulaci funkcí nevidí jako problém

Jeden ex-primátor primátorem, druhý ex-primátor náměstkem. Uskupení Spolu, Piráti a STAN podepsali den před ustavujícím jednáním zastupitelstva koaliční smlouvu. Praha tak bude mít vedení na vládním půdorysu, do pozice primátora se vrátí poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se stane náměstkem pro dopravu.

✅ Velkorysé valorizace důchodů skončily. Penze vzrostou jen o 750 korun

Opakované a příliš štědré valorizace penzí stahovaly průběžný důchodový systém ke dnu. Jedním z důvodů byla nerovnováha mezi prudkým růstem nadprůměrných penzí, a naopak pomalým zvyšováním těch podprůměrných. Způsobil to mechanismus, jímž se řídily mimořádné valorizace důchodů vyvolané vysokou inflací. Na disproporci upozornila už loni Národní ekonomická rada vlády. Její doporučení nyní kabinet zohlednil a valorizační pravidla změnil.

✅ Lufthansu postihl globální výpadek počítačového systému

Největší německá letecká společnost Lufthansa zažila globální výpadek svého počítačového systému. Tisíce cestujících uvízlo na letištích a došlo k zrušení nebo odklonění letů na některá něměcká letiště. Důvodem byly nepovedené železniční práce, které poškodily širokopásmové kabely. Z tohoto důvodu bylo zrušeno více než 200 letů z Frankfurtu, což je důležitý dopravní uzel a jedno z největších evropských letišť. 

Stane se dnes:

  • Soud bude dál projednávat případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. 
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil přijme finského velvyslance v ČR Pasi Olavi Tuominenena.
  • Bilanční návštěva premiéra Petra Fialy na ministerstvu financí. 
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil přijme korejského velvyslance Kim Te-čina.