Ranní check: Macron v Praze, nové pražské ulice se jmenují po filozofech

Macron navštívil Prahu

Macron navštívil Prahu Zdroj: Michaela Szkanderová e15

Dobré ráno! Je 66. den roku, svátek má Miroslav. V tento den v roce 1940 Finsko a Rusko během Zimní války podepsaly příměří.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Rusové, kteří v Praze za miliardy vybudovali vývojové centrum, se vzdali ruského občanství

Zakladatelé společnosti Veeam Ratmir Timashev a Andrei Baronov se připojili k miliardářům ruského původu, kteří kvůli invazi na Ukrajinu přesekali kořeny se svou rodnou zemí. Podnikatelé v informačních technologiích, kteří pro svou někdejší firmu v českém hlavním městě postavili velké vývojové centrum, se rozhodli vzdát ruského občanství. K dalším jejich krajanům, kteří se s Ruskem formálně rozešli, patří i internetový magnát Yuri Milner ze skupiny DST Global, která byla mezi prvními investory Facebooku.

✅ Kantova, Sokolova nebo Augustina Bubníka. Nové pražské ulice se jmenují po filozofech i hokejistech

S developerským rozvojem nových čtvrtí přibudou v Praze v následujících letech desítky nových ulic. A protože se žádná z více než osmi tisíc pražských ulic nesmí jmenovat stejně, vymýšlejí developeři spolu s městskými částmi nové názvy. Ty právě dostalo i devatenáct komunikací v nově budované části Karlína.

✅ Macron zdůraznil význam spolupráce ČR s Francií při rozvoji jaderné energetiky

Partnerství Česka a Francie je zásadní pro rozvoj jaderné energetiky v celé Evropě, proto je potřeba ho dál posilovat, řekl dnes francouzský prezident Emmanuel Macron na Česko-francouzském jaderném fóru v Praze. Jádro je podle něj klíčové pro zachování nezávislosti a konkurenceschopnosti kontinentu. Zároveň podpořil nabídku francouzské firmy EDF v dukovanském tendru.

Jaderná energetika je podle francouzského prezidenta jedním ze základů přátelských vztahů Česka a Francie. „Pro naši budoucnost potřebujeme jadernou energii a obě naše země tento přístup sdílejí,“ prohlásil Macron. Upozornil na to, že země jsou členy aliance zemí, které v EU podporují jadernou energetiku. Očekává, že politická spolupráce bude v této oblasti posilovat.

✅ Dolar oslabuje, statistika ukázala zpomalení růstu sektoru služeb v USA

Dolar dnes smazal předchozí zisky a mírně oslabuje ke koši měn. Přispěla k tomu statistika, podle níž zpomalil růst amerického sektoru služeb. Investoři vyhlížejí další ekonomická data: zasedání Evropské centrální banky (ECB), vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) před Kongresem a páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech za únor. Bitcoin dnes vystoupal na nový rekord, kryptoměna překonala 69 000 dolarů (1,6 milionu korun).

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:35 SEČ ztrácel 0,1 procenta na 103,723 bodu. Jednotná evropská měna vůči dolaru ve stejnou dobu posilovala o 0,1 procenta a pohybovala se kolem 1,0861 USD.

Stane se dnes:

  • Začíná platit nařízení vlády o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek, které znamená zákaz jejich prodeje a postih za jejich držení. V úterý vyšlo ve sbírce zákonů.
  • Neformální setkání k aktuální situaci mikro a malých podnikatelů v ČR a představení platformy Pro podnikavé. 
  • Debata na téma Bezdětné ženy v byznysu. Několik českých top manažerek se rozhodlo otevřeně sdílet své důvody, proč děti nemají, a promluvit o předsudcích, kterým čelí.