Kantova, Sokolova nebo Augustina Bubníka. Nové pražské ulice se jmenují po filozofech i hokejistech

Výstavba na Rohanském ostrově.

Výstavba na Rohanském ostrově. Zdroj: IPR

S developerským rozvojem nových čtvrtí přibudou v Praze v následujících letech desítky nových ulic. A protože se žádná z více než osmi tisíc pražských ulic nesmí jmenovat stejně, vymýšlejí developeři spolu s městskými částmi nové názvy. Ty právě dostalo i devatenáct komunikací v nově budované části Karlína.

Devatenáct nových ulic, jejichž jména schválila městská rada Prahy 8, rozčlení Rohanský ostrov, kde dvojice developerů Sekyra Group a J&T Real Estate staví kancelářské a bytové domy. Zdejší ulice budou připomínat významné české a evropské filozofy.

Ulice se smějí jmenovat jen po zesnulých

„Názvy nových ulic tvoří jednotný ideový celek, a sice podle významných filozofů a osobností, které jsou spojeny s myšlenkou pacifismu,“ uvedl zastupitel Prahy 8 Martin Štěrba. „Na tato pojmenování ulic má v budoucnu navazovat také umístění Zvonu #9801, který symbolizuje tisíce zvonů ukradených nacisty za války.“ Zvon by měl být dominantou přilehlého parku, do něhož investuje hlavní město.

Lidé tak budou bydlet nebo pracovat v ulicích Kantově, Hegelově, Millově, Hobbesově, Derridově nebo Wittgensteinově. Po filozofech Johnu Lockeovi, Dereku Antony Parfitovi a Johnu Rawlsovi, který je jediným zástupcem americké filozofie, bude pojmenována trojice parků.

Nové ulice na Rohanském ostrově.Nové ulice na Rohanském ostrově.|Zastupitel Prahy 8 Martin Štěrba.

Řada ulic je pojmenována i po českých filozofech. Svou ulici dostane i nedávno zesnulý filozof a disident Jan Sokol – podle pravidel nesmějí být komunikace pojmenovány po žijících lidech. Ulice Sokolova povede shodou okolností rovnoběžně se Sokolovskou ulicí, která protíná celý Karlín až do Libně a od roku 1948 připomíná ukrajinské město Sokolovo, místo významné bitvy druhé světové války.

Z novodobých osobností se své ulice dočká také třeba někdejší rektor Univerzity Karlovy a mluvčí Charty 77 Radim Palouš nebo filozof, disident a rovněž mluvčí Charty 77 Ladislav Hejdánek. Na Rohanském ostrově bude také ulice pojmenovaná po filozofovi a publicistovi Erazimu Kohákovi.

Kritici, k nimž patří třeba magistrátní radní pro majetek Adam Zábranský, Praze 8 ale vyčítají, že mezi vybranými mysliteli není jediná žena. V celém hlavním městě ženy připomínají jména méně než pěti procent ulic. Zdejší zastupitelé slíbili, že situaci brzy napraví, až se budou pojmenovávat ulice okolo chystaného centra Nová Palmovka, kde vzniká nové sídlo Agentury EU pro kosmický program (EUSPA).

Smíchovské ženy i hokejisté z Waltrovky

Po ženách nicméně dostanou svá jména ulice v rozsáhlém projektu Smíchov City, který staví rovněž skupina miliardáře Luďka Sekyry. Ve spolupráci s radnicí Prahy 5 dojde k pojmenování ulic po slavných bojovnicích proti totalitě ve 20. a 21. století. Hlavní kilometrový pěší bulvár bude například třídou Madeleine Albrightové, podle významné americké političky českého původu, která byla smíchovskou rodačkou.

Další ulice dostanou názvy po mecenášce umění Medě Mládkové, disidentce Jiřině Šiklové nebo malířce Toyen. Zdejší parky ponesou jména filozofky Hannah Arendtové nebo dcery a vnučky prvního československého prezidenta Alice a Anny Masarykových.

Radnice Prahy 5 spolu s developerem Penta Real Estate přišla také s novými názvy ulic v projektu Nová Waltrovka, který se nachází na pomezí pražských Radlic a Jinonic. Ulice zde dostaly jména po hokejových mistrech světa z konce 40. let, kteří byli posléze perzekvováni komunistickým režimem.

„Jsem velmi ráda, že právě Nová Waltrovka se stala místem, kde ulice připomínají zločin, který komunistický režim spáchal na úspěšných hokejistech. Jejich příběhy jsou živým mementem a nadějí, že i přes snahu režimu zničit je a jejich jména vymazat z paměti národa se stále těší uznání,“ uvedla starostka městské části Radka Šimková. Adresou zdejších nových obyvatel se tak staly ulice Augustina Bubníka, Václava Roziňáka a Vladimíra Kobranova.