Ranní check: Řetězec Bezobalu končí, Češi letos připojí rekordní množství solárů

Prodejny Bezobalu po deseti letech v Česku skončí.

Prodejny Bezobalu po deseti letech v Česku skončí. Zdroj: Bezobalu

Dobré ráno! Je 202. den roku, svátek má Vítězslav. V tento den v roce 2007 vyšel v angličtině poslední díl z populární knižní série o Harrym Potterovi od britské spisovatelky J. K. Rowlingové.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

Vláda schválila stamilionovou pobídku pro výrobu čipů, získá ji společnost Crytur

Vláda tento týden schválila další investiční pobídku zaměřenou na produkci čipů. Dosáhne na ni turnovská společnost Crytur zabývající se výrobou a zpracováním syntetických monokrystalů. Crytur díky pobídce ve výši 240 milionů korun rozšíří výrobu komponent určených primárně pro výrobce čipů. Stát už dříve odklepl více než půl miliardy pro podnik Onsemi působící v Rožnově.

Výkon jako jeden blok Temelína. Češi letos připojí rekordní množství solárů

Počet a výkon tuzemských solárních elektráren zrychluje svůj růst. Jen za první pololetí jich bylo připojeno o 69 procent více než za celý rok 2022, a obor tak podle Solární asociace kráčí k překonání hranice jednoho gigawattu instalovaných elektráren za rok, což je zhruba stejný výkon, jaký má jeden blok jaderné elektrárny Temelín.

Král kuchařů Pohlreich poslal firmu do insolvence, uzavřel letitý spor

Známý šéfkuchař a byznysmen Zdeněk Pohlreich poslal do insolvence firmu, která měla podle jeho někdejších plánů zaštítit jeho televizní tvorbu včetně legendárního pořadu „Ano, šéfe!“ Společnost Pokr Production, ve které je Pohlreich polovičním podílníkem, se nicméně stala spíše symbolem tučných účtů za právníky. Insolvenční návrh totiž legenda českých kuchyní podala po letitých soudních sporech se svou někdejší byznysovou partnerkou. Účet za právníky mezitím vyšplhal na miliony a sám Pohlreich navrhuje konkurz, tedy ukončení činnosti firmy.

✅ Řetězec Bezobalu vyprodá zboží a zavře všechny pobočky

Bezobalové obchody se v Česku ocitly v těžké krizi. Neustál ji řetězec Bezobalu, který po deseti letech končí. „Je nám to strašně líto, ale v následujících týdnech budeme postupně vyprodávat zboží a zavírat,“ informovalo vedení společnosti na sociálních sítích. Společnost uvedla, že uzavře jednotlivé prodejny i svou neziskovou organizaci. Přesný termín uzavření prodejen zatím v Bezobalu neurčili, nejdříve chtějí vyprodat většinu zboží a umožnit lidem, aby využili dárkové poukazy.

Stane se dnes:

  • Pokračuje mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci budou dál schvalovat spornou penzijní novelu se zpomalením valorizací důchodů a zpřísněním podmínek předčasných penzí.
  • Do Prahy přijede na návštěvu německý ministr obrany Boris Pistorius. Bude jednat se svou českou kolegyní Janou Černochovou (ODS).
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu zvýší o půl procentního bodu na osm procent.