Miliony za právníky. Král kuchařů Pohlreich poslal firmu do insolvence, uzavřel letitý spor

Legenda české gastronomie Zdeněk Pohlreich

Legenda české gastronomie Zdeněk Pohlreich Zdroj: E15 Michael Tomeš

Známý šéfkuchař a byznysmen Zdeněk Pohlreich poslal do insolvence firmu, která měla podle jeho někdejších plánů zaštítit jeho televizní tvorbu včetně legendárního pořadu „Ano, šéfe!“ Společnost Pokr Production, ve které je Pohlreich polovičním podílníkem, se nicméně stala spíše symbolem tučných účtů za právníky. Insolvenční návrh totiž legenda českých kuchyní podala po letitých soudních sporech se svou někdejší byznysovou partnerkou. Účet za právníky mezitím vyšplhal na miliony a sám Pohlreich navrhuje konkurz, tedy ukončení činnosti firmy.

„Obchodní činnost byla dlouhodobě utlumená kvůli sporům jednatelů a společníků a soudnímu sporu s bývalou jednatelkou, paní Gabrielou Kratěna Marcinkovou, který skončil po více než osmi letech v březnu 2023,“ vysvětluje Pohlreich v červencovém insolvenčním návrhu.

Marcinková v minulosti firmu, která měla původně řešit i obchodní záležitosti spojené s Pohlreichovou knižní tvorbou, spoluřídila. Právě její pohledávka převyšující půldruhého milionu korun byla jádrem dlouhodobého sporu s Pohlreichem. Soud nakonec letos její nárok potvrdil, peníze ovšem nebylo z čeho vyplatit, a firma tak v červnu skončila v exekuci. 

Letitý spor s Marcinkovou financoval šéfkuchař prostřednictvím své další firmy, která obhospodařuje obchody s Pohlreichovými kuchařkami. Celkový účet vyšel na 1,8 milionu korun. „Společnost Sevruga hradila náklady spojené se soudním sporem s paní Gabrielou Kratěna Marcinkovou, zejména se jednalo o soudní poplatky a odměnu za právní poradenství poskytnuté navrhovateli v souvislosti s tímto soudním sporem,“ dodává Pohlreich.

Legendární recenzent českých hospod firmu v minulosti spoluvlastnil s manželem Marcinkové Jiřím Kratěnou, který spoluprodukoval pořad „Ano, šéfe!“ či také další pořad o gastronomii „S Italem v kuchyni“ a sám rovněž podniká v gastro byznysu. Firma kromě Marcinkové dluží několika dalším věřitelům včetně televize Prima částky v řádu několika set tisíc korun. 

Pohlreich o sobě dal naposledy byznysově vědět letos v únoru, kdy prostřednictvím čtvrtinového podílu ve firmě 4 Hombres vstoupil do společného projektu se sourozenci Janem a Davidem Kaňákovými provozujícími ostravské Mama’s Bistro, které Pohlreich dříve v rámci svého pořadu navštívil.

Zřejmě nejznámější byznysovou državou šéfkuchaře je jeho pražské Café Imperial, které loni specializovaný server Taste Atlas zařadil do čela žebříčku nejlepších tradičních restaurací na světě. Ve stovce oceněných byl přitom jediným českým zástupcem.

Šéfkuchař dlouhodobě upozorňuje na neutěšené byznysové poměry v české gastronomii. „Snažíme se chytřeji nakupovat i vařit. Je to i o vyjednávání cen s dodavateli, nicméně těch možností moc nezbývá. Také si třikrát rozmyslím, koho přijmu na nějakou pracovní pozici,“ uváděl Polhreich v loňském rozhovoru pro E15 s tím, že není na pořadu dne jeho ústup z byznysu.

„Momentálně o prodeji neuvažuji, ale za poslední dva roky jsem si uvědomil, že jistého nemá člověk nikdy nic. Myslet na to teď však nechci, máme úplně jiné starosti,“ naznačil loni v létě.