Ranní check: Saunia tratí téměř půl miliardy, advokáti pomáhají startupům dohnat USA

Saunia nemusí být schopná dostát svým závazkům.

Saunia nemusí být schopná dostát svým závazkům. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 278. den roku, svátek má Eliška. V tento den v roce 2001 Česká republika prodala 51 procent akcií Českých radiokomunikací dánské firmě TDC a Deutsche Bank.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Saunia tratí už přes 400 milionů. Dluhopisáře má zachránit návrat zákazníků

Nahromaděná ztráta blížící se půlmiliardě korun a varování investorům, že firma nemusí být za určitých podmínek schopna dostát svým závazkům. Takové je poselství z dosud poslední zprávy o byznysu řetězce Saunia a zároveň významného hráče na tuzemském trhu firemních dluhopisů publikované v závěru letošního září. Mezitím firma zadlužená na celé řadě adres stále aktivně nabízí drobným investorům své dluhopisy. Byznysová čísla se podle Saunie obrátila v poslední sezoně výrazně k lepšímu, tvrzení ale zatím vzhledem k dramatickému zpoždění v toku informací směrem k investorům nelze z oficiálních čísel firmy ověřit.

✅ Chceme být evropskou trojkou ve výrobě nákladních vagonů, říká šéf Strnadovy skupiny CE Industries

Nový byznys někdejšího zbrojaře Jaroslava Strnada nabývá čím dál jasnějších obrysů. Jednoznačným středobodem jeho tři roky fungujícího průmyslového holdingu CE Industries se stává podnikání kolem nákladních železničních vagonů. A právě železnice je také důvodem, proč se CE Industries pokouší ovládnout operátora chorvatského přístavu Luka Rijeka. „Přístav je obecně místo, kde přepravy vlaků začínají a končí, takže tady soupravy i delší dobu stojí. Nám proto dává smysl, aby tu probíhal jejich servis a opravy,“ říká šéf CE Industries Adam Šotek.

✅ Češi dohánějí Silicon Valley. Advokáti dávají startupům investiční dokumentaci zdarma

Devatenáct tuzemských advokátních kanceláří rozjelo iniciativu Czech Startup Documentation, která by měla posunout české startupové prostředí blíže Spojeným státům. Podobná služba funguje také v Estonsku. Advokáti nabízejí zdarma na webu ke stažení vzorovou investiční dokumentaci, díky níž by startupy v raných fázích měly výrazně ušetřit za právní služby.

✅ Slovenská armáda koupí tisíce útočných pušek od americké zbrojovky vlastněné Čechy

Slovenské ministerstvo obrany hodlá využít grant od Spojených států na nákup 5000 útočných pušek od amerického výrobce Colt´s Manufacturing Company, který je součástí české skupiny Colt CZ. Informaci o nákupu posvětila slovenská vláda. Ministerstvo informovalo, že záměrem je dokončit transakci ještě pod nynějším vedením rezortu. Jednání o vzniku nové vlády po sobotních parlamentních volbách jsou přitom již v běhu. 

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní bilanci ČNB k 30. září
  • Evropský účetní dvůr zveřejní výroční zprávu o rozpočtu EU
  • Prezident Pavel přijme ministra financí Stanjuru (ODS), který bude prezidenta informovat o parametrech vládou schváleného návrhu státního rozpočtu pro rok 2024
  • Bude udělena Nobelova cena za literaturu