Ranní check: Sekyra kupuje další pozemky na Rohanském ostrově, tržby mmcité výrazně rostly

Rohanský ostrov, Praha, výstava, IPR

Rohanský ostrov, Praha, výstava, IPR Zdroj: IPR

Dobrý den! Je 227. den roku, svátek má Hana. V tento den v roce 1971 opustil americký prezident Nixon Brettonwoodský systém a volnou směnitelnost dolaru za zlato.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Stát získá nástroj pro zdanění nadnárodních firem

Návrhem zákona o takzvané dorovnávací dani, která má zabránit tomu, aby se velké nadnárodní podniky vyhýbaly placení daní kvůli sídlům v jiných zemích, se bude ve středu zabývat vláda. Ministerstvo financí zároveň navrhuje následné projednání zákona ve Sněmovně ve zrychleném režimu, aby norma byla účinná od konce letošního roku.

✅ Tržby mmcité zdolaly v první půlce roku hranici 500 milionů korun 

Výrobce městského mobiliáře mmcité, který má od začátku srpna akcie zalistované na trhu Start pražské burzy, zveřejnil výsledky za prvních šest měsíců letošního roku. Tržby vzrostly téměř o třicet procent na 508,5 milionu. Provozní zisk EBITDA dosáhl 43 milionů korun. Firma je podle managementu na cestě k překonání plánů pro letošní rok.

✅ Exšéf ČD Žaluda prodává tisíce nabíječek do elektroaut

Někdejší generální ředitel Českých drah Petr Žaluda na sebe před deseti lety nesmazatelně upozornil nákupem nových vlaků Railjet a také dvanáctimilionovým odstupným, které si po svém působení ze státní firmy odnesl. Dnes rozvíjí společnost Olife Energy, která jako jediná v Česku vyvíjí, vyrábí i prodává celou škálu nabíjecích stanic pro elektromobily. 

✅ Na Rohanském ostrově se rýsuje nová čtvrť. Praha prodala Sekyrovi další pozemky

Po dekádách čekání jde rozvoj území Rohanského ostrova na pravém břehu Vltavy rychle kupředu a už se zde dokončují první bytové domy. Developer Sekyra Group uzavřel letos v červnu s pražským magistrátem dvě kupní smlouvy na tamní pozemky za stovky milionů korun, ve výkupech bude developer ještě letos pokračovat.

✅ Shořela hala v Žebráku vyrábějící součástky pro Toyotu. Škoda je zhruba 1,5 miliardy

Výrobní hala v Žebráku, která vyrábí plastové díly pro automobily, včera kompletně shořela. Majitel škodu předběžně stanovil na 1,5 miliardy korun, jde tedy o čtvrtou největší škodu způsobenou požárem v Česku. Společnost Novares CZ Zebrak dodává díly třeba pro Toyotu.

Stane se dnes:

  • Rusko začíná testovat digitální rubl
  • Slovenský statistický úřad zveřejní odhad vývoje hrubého domácího produktu a zaměstnanosti ve 2. čtvrtletí
  • Končí dvoudenní stávka pilotů irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair v Belgii
  • Institut ZEW oznámí vývoj indexu důvěry v německou ekonomiku za srpen