Ranní check: USA chystají útok na Čínu kvůli čipům, Strnad učinil obchod za 45 miliard

Michal Strnad

Michal Strnad Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 290. den roku, svátek má Hedvika. V tento den v roce 2017 syrské demokratické síly zlomily veškerý odpor příslušníků Islámského státu v syrském městě Rakka.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Obchod za 45 miliard. Strnadova CSG koupila amerického muničního giganta

Český průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada podepsal smlouvu s americkou společností Vista Outdoor Inc. o koupi její muniční divize Sporting Products. Hodnota transakce činí 1.91 miliardy amerických dolarů, v přepočtu asi 45 miliard korun. I na poměry Strnadovy skupiny značně velký obchod se podle informací e15 uskuteční s podporou skupiny bank, pouze částečně ho pokryje vlastní kapitál CSG. Podmínkou dokončení je získání souhlasu akcionářů Vista Outdoor a regulátorů v USA.

✅ USA chystají útok na Čínu kvůli čipové technologii, kterou vyvíjí i brněnská firma

Spojené státy zvažují další významný krok v probíhající obchodně-technologické válce s Čínou. Její firmy a instituce už nějakou dobu nesmějí nakupovat západní čipy a stroje a software na jejich návrh a výrobu. Číně se mezi těmito sankcemi daří kličkovat, firmám SMIC a Huawei se například podařilo vyrobit vyspělý čip pro chytré telefony. USA proto chtějí zemi odstavit od klíčové technologie budoucnosti s názvem RISC-V, na jejímž vývoji se podíli i brněnská společnost Codasip.

Video placeholde

Kvartál s ministrem financí: Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou • e15

✅ Nejodvážnější projekt v Praze. Dospiva chce zastavět „hlavák“, ve hře je i Národní knihovna

Investiční skupina Penta, za jejíž developerskou činností stojí miliardář Marek Dospiva, připravuje jeden z nejambicioznějších projektů v Praze. Ten podle informací e15 počítá se zastřešením významné části kolejiště pražského hlavního nádraží. Nad železnicí by tímto způsobem vznikly jedny z nejlukrativnějších parcel v Praze, na kterých by se rozjela miliardová výstavba. Vedle toho se chystá velká proměna nádraží samotného. Cestující se dočkají nové odbavovací haly, zmizí parkoviště ze střechy nádraží, proměnou projdou i Vrchlického sady.

✅ Volby do polského Sejmu vyhrává vládnoucí PiS

Volby do Sejmu, dolní komory polského parlamentu, vyhrála vládnoucí národněkonzervativní Právo a spravedlnost (PiS). Druhá byla s odstupem několika procentních bodů proevropská Občanská koalice. Vítězná PiS ale nejspíš nesestaví vládní většinu. 

Stane se dnes: 

  • Mezinárodní konference SH!FTS, kterou pořádá e15. Zúčastní se premiér Petr Fiala (ODS), podnikatel Daniel Křetínský, zakladatel Rockaway Capital Jakub Havrlant, autor proslulý předpovědí finanční krize z roku 2008 Nassim Nicholas Taleb, americký investor Howard Marks nebo bývalý šéf britské rozvědky SIS Alex Younger.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších investic